Тайван иска да осигури мир и стабилност чрез запазване на

...
Тайван иска да осигури мир и стабилност чрез запазване на
Коментари Харесай

Тайван се нуждае от европейска подкрепа, казва външният му министър

Тайван желае да обезпечи мир и непоклатимост посредством опазване на статуквото при Тайванския пролив , който споделя с Китай, и се нуждае от поддръжката на европейските страни , с цел да го направи. Това каза днес тайванският външен министър Джоузеф Ву в тирада по време на конференция за сигурността в чешката столица Прага.

Ву съобщи, че, с цел да ускори своята резистентност по отношение на Китай.

Той означи още, че въпреки инвазия от страна на китайската войска да не наподобява неизбежна за доста наблюдаващи по света, " Тайван и сътрудниците се пробват да предотвратят това да се случи ".

 Тайван: Войната не е алтернатива
Тайван: Войната не е алтернатива

Напрежение в стратегически район

" Докато приказваме, КНР продължава да демонстрира мускулите си, с цел да сплаши Тайван, в това число през междинната линия на Тайванския проток ", добави той.

Ву приказва на конференцията след встъпителната тирада на чешкия президент Петр Павел. Това е второ пътешестване на Джоузеф Ву до Чехия след посещаване през 2021 г. Вчера той се срещна с ръководителя на чешкия Сенат Милош Вистърчил, който е в челните редици на чешките старания за създаване на по-близки връзки с Тайван.
 Чешкият президент разгневи Китай с телефонен диалог с Тайван
Чешкият президент разгневи Китай с телефонен диалог с Тайван

Пекин укори Павел, че не държи на думите си

За момента Тайван няма публични дипломатически връзки с никоя европейска страна, с изключение на с Ватикана, само че поддържа неофициални връзки. Освен това страните от Централна и Източна Европа са изключително заинтригувани да покажат поддръжка за Тайван - изключително след нахлуването на Русия в Украйна - противопоставяйки се на гнева на Пекин за сходни контакти и намалявайки дипломатическата изолираност на Тайван.
 Китай прикани Европа да не поддържа Тайван
Китай прикани Европа да не поддържа Тайван

Предстоящо пътешестване на тайванския външен министър до Чехия възмути Пекин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР