Тайната на калта в Поморие разкри уредникът на Музея на

...
Тайната на калта в Поморие разкри уредникът на Музея на
Коментари Харесай

Тайната на калта в Поморие. Лекува, но може да е опасна

Тайната на калта в Поморие разкри уредникът на Музея на солта в Поморие Илия Кусев.

Има единствено три калонаходища с потвърдени лечебни свойства в света и Поморийското езеро е едно от тях. Преди обаче да решите да се лекувате, потърсете съвет от персоналния си доктор, предизвестява Кусев, а по-късно прибавя, че има заболявания, при които лекуването с тиня е даже противопоказно.
-->
„ Когато човек има сърдечни болести, високо кръвно налягане, разширени вени, онкологични, дихателни, бъбречни и болести на щитовидната жлеза, не трябва да се лекува с тиня. Ще им навреди, вместо да помогне “, сподели той пред Българска национална телевизия.

„ Калта е нетрайна. След 24 часа губи част от свойствата си. Затова не е нужно човек да купува тиня, да я цялостни в туби и да я носи за лекуване. Ще му се вмирише жилището, без да има някакъв резултат “, съобщи Кусев, застанал пред паметника на Пейо Яворов.

Гениалният стихотворец  е живял в продължение на една година в Поморие, когато градът към момента се е наричал Анхиало. Работил като свързочник в пощата.

„ Пред Яворов единствено би трябвало да се поклоним, да сведем глава. Това е неповторимият стихотворец “, прибавя уредникът на Музея на солта.

„ Яворов е обвързван с морето. Неговата лирика е всемирна. Затова е превеждан на доста езици. В Поморие се демонстрира гения. Тогава е оценен “, акцентира той.

Според него солта е бялото злато на Поморие. Тя носи доста огромно благосъстояние на града, съобщи Кусев.

„ В 5-ти - 3-ти век преди новата епоха стартира добивът на сол в града. Тогава е основан античния град “, сподели още той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР