Тайландските власти се опитват да открият цилиндър с опасен радиоактивен

...
Тайландските власти се опитват да открият цилиндър с опасен радиоактивен
Коментари Харесай

Цилиндър с опасен радиоактивен материал изчезна от електоцентрала в Тайланд

Тайландските управляващи се пробват да открият цилиндър с рисков радиоактивен материал, липсващ от електроцентрала, оповестиха публични лица, като предизвестиха за съществени опасности за здравето при директно излагане на въздействието му, съобщи Агенция Франс Прес.

Персоналът на централата, работеща с въглища, в провинция Прачинбури, източно от Банкок, вижда неналичието на стоманената тръба, дълга 30 см и необятна 13 см, по време на рутинни инспекции в петък.

При претърсването през уикенда 25-килограмовата тръба, съдържаща мощно радиоактивен цезий-137, не е открита, споделя Китифан Читпентам от Националната енергийна компания, която е притежател на централата.

Компанията счита, че тя може да е паднала от стена, висока към 18 метра, преди няколко дни.

Радиационните проби в централата демонстрират, че тя е била изнесена от пространствата.

" Молим хората в региона да оказват помощ за намирането му ", споделя губернаторът на Прачинбури Наронг Накорнжинда пред Агенция Франс Прес.

" Радиоактивният материал е бил в затворено и предпазено положение, само че в случай че някой го отвори и бъде изложен на въздействието на веществото, това може да аргументи обрив и изгаряния ".

Изчезналият цилиндър е част от устройство, употребявано за премерване на налягането на парата в централата. Длъжностните лица не са споделили какво количество цезий-137 се намира в него.

Службата " Атоми за мир " - тайландската държавна организация, отговаряща за нуклеарните проучвания - съобщи, че централата употребява записи от охранителни камери, с цел да се опита да откри кой е взел цилиндъра, и предизвести да не се отваря.

" Ако някой счупи бутилката, когато сте директно изложени на въздействието ѝ, може да бъдете изложени на висок риск от рак и съществени болести, тъй че, апелирам, не чупете бутилката ", съобщи секретарят на Службата за атоми на мира Пермсук Сучафиват.

Изчезналият цилиндър следва случай в Австралия, където управляващите оповестиха, че след двуседмично търсене са разкрили дребна радиоактивна капсула, която е паднала от камион на отдалечена автомагистрала в провинцията в средата на януари. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР