Тайландските гласоподаватели гласуваха в полза на опозиционната партия, която призовава

...
Тайландските гласоподаватели гласуваха в полза на опозиционната партия, която призовава
Коментари Харесай

Тайланд: Изумителна победа на изборите в полза на реформите

Тайландските гласоподаватели гласоподаваха в изгода на опозиционната партия , която приканва за радикална промяна на институциите в страната. Първите резултати от изборите демонстрират, че партията „ Движение напред “ надминава всички прогнози и печели 151 от 500-те места в долната камара на Народното събрание . Сега тя води с 10 места партията „ Пхеу Тай “ , ръководена от дъщерята на някогашния министър председател Таксин Шинаватра.

Анализаторите назовават това „ политическо земетресение “ , което отразява обстоятелството, че е налице забележителна смяна в публичните настройки . Резултатите от изборите също по този начин показват очевидно отменяне на двете военни партии на настоящето държавно управление и на министър-председателя Прают Чан-Оча, който през 2014 година извърши прелом, с който смъкна от власт тогавашното определено държавно управление. Управляващата коалиция завоюва единствено 15% от местата.

„ Мнозинството от гласовете отразяват потребността от бягство от режима на Прают и копнежа за смяна. Това демонстрира, че хората имат вяра в устрема за смяна на партията „ Движение напред “ за смяна, като това са доста повече хора, в сравнение с се предвиждаше “, твърди Праджак Конгкирати , политолог.

Тайландските обществени медии заляха с победни послания последователите на „ Движение напред “ които назовават себе си „ органични пропагандатори “ и дефинират успеха на партията като „ вятър на смяната “ и „ зората на нова една епоха “.

42-годишният водач на „ Движение напред “ Пита Лимяроенрат , приключил Харвардския университет, написа в Twitter, че е „ подготвен “ да стане 30-ият министър-председател на страната. Той се обърна към нацията с думите: „ Имаме едни и същи фантазии и очаквания. И дружно имаме вяра, че нашият обичан Тайланд може да бъде по-добър, а измененията са вероятни, в случай че стартираме да работим за тях още през днешния ден. “

Някога е било немислимо , че „ Движение напред “ – партия, която приканва за цялостни промени в тайландската администрация, стопанска система, ролята на военните и даже законите, защитаващи монархията, може да завоюва повече места и гласове от своите съперници. Не е инцидентно, че сега става дума за същите проблеми , които през 2020 година подтикнаха организирането на протестно придвижване , управлявано от студенти, което се организираше в страната в продължение на месеци. Някои от претендентите на партията бяха водачи на това придвижване. И, сходно на митингите през 2020 година, младите и въодушевени гласоподаватели, доста от които почитатели на „ Движение напред “, изиграха основна роля за изборния резултат .

В седмиците преди изборите беше мъчно да не се забележи настроението на поддръжка в интерес на младата партия. В тайландските обществени медии избухна нова вълна от изявления на консуматори, съпроводени с фрагменти, които показват поддръжката си за „ Движение напред “ . Това беше демонстрирано и в действителния живот в изборните секции през вчерашния ден, когато гласоподавателите правеха  големи крачки или скокове в явен знак на поддръжка на името на партията. Това беше техният метод да покажат накъде клонят настройките им, защото изборните разпореждания не разрешават на гласоподавателите да декларират намерено и гласно желанията си преди края на конкуренцията. Други носеха яркооранжеви тениски, джапанки и маратонки – цветът, определен от партията за предизборната акция.

Най-логичният въпрос е дали, макар устрема за смяна , двете реформистки партии ще могат да сформират държавно управление . На 250-те сенатори, всички назначени по време на военното държавно управление, ръководено от настоящия министър председател Прают, е позволено да се включат в гласуването в Народното събрание за идната администрация. Това им дава право да „ блокират “ коалиция „ Движение напред “ – „ Пхеу Тай “, макар че двете партии имат близо 60 % от местата в долната камара на Народното събрание. Ако обединението „ Движение напред “ и „ Пхеу Тай “ успее да притегли третата по величина партия „ Бхум Джай Тай “ със своите 70 места, както и няколко други политически сили, те ще могат да надделеят над Сената .

Съществува обаче и риск губещият закостенял блок да прибегне до извънпарламентарна маневра , с цел да се опита да не допусне реформаторите до властта. Засега боен прелом е малко евентуален , само че е допустимо още едно правосъдно решение, което да дисквалифицира „ Движение напред “ по официални аргументи, както се случи с предшественика му – партията „ Бъдеще напред “ през 2020 година Другият въпрос е какъв брой добре биха могли да работят дружно „ Движение напред “ и „ Пхеу Тай “ , чиито връзки в последния парламент от време на време бяха нестабилни. Лидерът на „ Движение напред “ Пита, въпреки и умел парламентарист, към момента не е посочил, че има нужния опит да се оправи в сложната задача за сформиране и поддържане на коалиция.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР