Търговците на електроника ще бъдат принудени с нов закон по-честно

...
Търговците на електроника ще бъдат принудени с нов закон по-честно
Коментари Харесай

ЕС ще забрани ограниченията за живота на електрониката


Търговците на електроника ще бъдат принудени с нов закон по-честно да популяризират своите артикули в Европейски Съюз (снимка: CC0 Public Domain)

Европейският парламент изготви нов законопроект за възстановяване на етикетирането на продуктите . Документът планува възбрана на подвеждащи продуктови спецификации, като да вземем за пример голословни изказвания за тяхната екологичност или живот на батерията. Освен това бъдещият закон ще задължи производителите да разкриват цената на ремонтите и да не лимитира т потреблението на части или аксесоари от трети страни.

Директивата е ориентирана към опаковки и реклами с голословни изказвания за сигурност на продуктите като „ неутрални за климата ” и „ щадящи околната среда ”, в случай че не са подкрепени с действителни доказателства, отбелязва GSM Arena. Законопроектът също по този начин планува ясно етикетиране на разноските за ремонт на продуктите и всички евентуални ограничавания върху ремонтите от страна на производителите.
още по темата
За да устоят продуктите по-дълго, Европейски Съюз има намерение да забрани детайлите на дизайна, които лимитират живота на продукта или предизвикват преждевременна щета. Освен това на производителите ще бъде неразрешено да лимитират функционалността на продукта, когато се употребява с консумативи, аварийни елементи или аксесоари (като зарядни устройства или касети с мастило) от други снабдители.

„ Индустрията към този момент няма да печели от производството на потребителски артикули, които се повреждат след гаранционния интервал. Сега производителите ще би трябвало да дават информация за опциите и цената на ремонта в разбираема форма ”, разяснява Биляна Борзан, вицепрезидент на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

„ Етикетите на продуктите ще осведомят жителите за това кои артикули обезпечено ще устоят по-дълго, а производителите, чиито артикули са по-издръжливи, ще печелят. Джунглата от подправени екологични изказвания ще завърши, защото ще бъдат позволени единствено сертифицирани и обосновани изказвания за сигурност на продуктите ”, добави тя.

Целта на новия законопроект е да помогне на потребителите да вършат по-информирани покупки и да насърчи фирмите да оферират по-устойчиви артикули. Европейският парламент също желае да забрани подвеждащите изказвания за живота на батерията, както и да осведоми потребителите за планувано остаряване и характерности на дизайна, които лимитират виталния цикъл на продукта.

Тъй като проектозаконът към този момент е импортиран за разглеждане, скоро би трябвало да стартират полемики по него сред Европейския парламент и страните членки на Европейски Съюз.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР