Търговското подразделение на руския газов гигант Газпром е под нарастващ

...
Търговското подразделение на руския газов гигант Газпром е под нарастващ
Коментари Харесай

Проблеми с търговската компания на "Газпром" може да ударят енергийните пазари

Търговското поделение на съветския газов колос " Газпром " е под възходящ напън, защото клиенти и сътрудници заобикалят връзки с него поради войната на Русия в Украйна. А това съставлява риск за енергийните пазари от Англия до Германия и Сингапур. Според осведомени " Газпром маркетинг&трейдинг " е изправена пред проблеми с ликвидността, защото банките забавят транзакциите й, а това пречи и на сътрудниците й.

Създалата се обстановка може да унищожи пазарите отвън Обединеното кралство, където е основана компанията - компанията е един от най-големите търговци на газ и електрическа енергия в Европа, има поделения в Азия и Северна Америка и е изтъргувала над 100 карго колета полутечен природен газ (LNG) през 2020 година, оповестява Bloomberg.

Това към този момент няма да засегне България, защото при нас съветският газ се доставя непосредствено от " Газпром износ ", а самото " Газпром маркетинг&трейдинг " няма активност тук. Но може да усетим резултат по веригата - в случай че някои покупко-продажби стартират да се провалят, ще настъпи безпорядък, който най-малкото ще увеличи цените.

Енергийният специалист Васко Начев показва, че в тази ситуация самосанкционирането на фирмите играе доста по-голяма роля от държавните наказания и макар че против сдружението на " Газпром " няма директни ограничения, то отново не може да оперира обикновено.
Реклама Заплахите
Малко известна на необятната аудитория, " Газпром маркетинг&трейдинг " има доходи съвсем колкото комерсиалното отделение на Centrica Plc - най-големия снабдител на сила в Обединеното кралство. Според Bloomberg, в случай че спре активността си, това ще докара до блокиране на подразделението й за търговия на дребно на Острова, доставящо газ на Националната здравна работа. Заплахата е толкоз сериозна, че държавното управление приготвя проекти да национализира бизнеса на съветската компания. Според източник на организацията може да бъдат назначени синдици, в случай че се окаже, че " Газпром маркетинг&трейдинг " не може да извършва отговорностите си и да подсигурява продължение на доставките. Властите деликатно наблюдават какво се случва с компанията, тъй като тя има над 30 хиляди бизнес клиента в страната.

Bloomberg предвижда още, че в случай че се стигне до неспособност компанията да работи, въвеждането на външно управление може да стане непосредствено, а не през енергийния регулатор Ofgem. Това значи, че засегнатите клиенти на " Газпром " няма да са предпазени с държавни фондове от пределно повишаване на газа и може да се наложи да подпишат нови договори с много по-високи цени.

Застрашено е и звеното на " Газпром маркетинг&трейдинг " в Германия. То е хеджирало доставки за милиарди евро за Wingas GmbH, дъщерна компания, която е един от най-големите снабдители на газ в Германия, настояват източници на организацията, които не желаят да бъдат посочени. При загуба на тези транзакции основаната в Касел компания, благосъстоятелност на немското поделение на " Газпром ", ще е принудена да купува сила за своите клиенти на сегашните високи цени.
Встрани от глобите
Реакцията към " Газпром маркетинг&трейдинг " се случва, макар че компанията не е директно наранена от западните наказания. Миналата седмица Обединеното кралство включи Газпромбанк, която обработва някои енергийни покупко-продажби, в листата със глобени юридически лица. Докато европейските страни, в това число Австрия и Германия, до момента се опълчват на наказания против доставките на нефт и газ, търговците се притесняват, че звеното може да бъде идната цел.
Реклама
" Газпром маркетинг&трейдинг " съобщи, че доставя газ " на европейските пазари на едро по безусловно същия метод като другите участници на пазара и от първото тримесечие на 2021 година не сме получавали газ по дълготрайни контракти с Русия ". Wingas е отказал да разяснява обстановката.

Заради несигурността на газовите пазари и настояването на съветския президент Владимир Путин доставките да стартират да се заплащат в рубли. Хаосът ще се утежни, в случай че компанията - с доходи от 2.6 милиарда паунда през 2020 година, има проблеми и се основат условия да не извърши покупко-продажбите и по този начин да принуди клиентите да влязат на пазара, с цел да купуват газ и електричество на цени, няколко пъти по-високи от естествените.
Проблеми и за пазара на полутечен газ
Пазарът на полутечен природен газ също може да се сблъска с евентуални проблеми, защото " Газпром маркетинг&трейдинг " има дъщерно сдружение за търговията с LNG. През 2020 година това звено имаше интернационално портфолио от покупко-продажби, в това число съглашения за вдишване на товари от завода на " Сахалин енерджи " в Далечния изток на Русия и " Ямал LNG " в арктическата част на страната. Освен това е единственият търговец на артикули от плаващия цех за втечняване на газ в Камерун. Компанията е изтъргувала 113 карго товара през 2020 година За съпоставяне - немският ютилити колос Uniper е обработила 225 товара за същия интервал.

" Газпром маркетинг&трейдинг " също по този начин има поделения в Мексико, Швейцария, Франция, Съединени американски щати и Сингапур съгласно данните на уеб страницата на компанията. Европа към този момент разгласи проекти за бързо понижаване на зависимостта си от съветския газ и нефт, което не е елементарно да се извърши поради дългогодишната взаимозависимост от Москва. Много компании, в това число колоси като Shell и BP, също се " самосанкционират ", като избират да не подписват нови контракти за съветски доставки. Само няколко от най-големите компании в Европа към момента вършат бизнес с съветската компания отвън борсата. На банките лишава от време на време повече от седмица, с цел да обработят покупко-продажбите, което може да отблъсне клиентите и комерсиалните сътрудници, тъй като лишава прекалено много време за реализиране на покупко-продажбите.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Промишленост 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Промишленост 3 Коментари и разбори Реклама Свързани публикации Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР