Търговският регистър отказа да впише увеличаването на капитала на фирмата

...
Търговският регистър отказа да впише увеличаването на капитала на фирмата
Коментари Харесай

Сделката на Гергов за Панаира е спряна - въпреки безхаберието на кмета на Пловдив

Търговският указател отхвърли да впише увеличението на капитала на компанията на Георги Гергов, посредством която той щеше да придобие съвсем 80% надзор върху акциите на Международния панаир-Пловдив.

Това се случи с помощта на натиска от страна на " Демократична България " и останалите опозиционни сили в Пловдив да се гласоподава решение, че Общинският съвет не е склонен с апортирането на дяловете на Варна в интерес на Гергов - макар че неговият представител (от ГЕРБ) гласоподава " За " по време на общо заседание на сдружението.

Решението на Агенцията по вписванията е, че нарастването на капитала опонира на Закона за приватизация и следприватизационен надзор, за което се изисква категорично единодушие на Общинския съвет.
Веселина Александрова от Демократична България показва, че длъжностното лице по регистрация е взело поради не блокиращата квота на съвета, а втората отбрана, заложена от опозицията с решението на 19 декември 2022.
Ако длъжностното лице беше записало смяната в капитала, това щеше да направи Георги Георгов безспорен " стопанин " на Панаира, който към този момент нямаше да е задължен да се преценява нито с страната, нито с миноритарния си сътрудник - община Пловдив.

Смущаващото в тази ситуация е държанието на кмета на Пловдив Здравко Димитров, който съзнателно изпусна периода за обжалване на вписването в Търговския указател.

През целия ден съветници от Демократична България се опитваха да се свържат с него, с цел да го накарат да стачкува нарастването на капитала пред ТР - безрезултатно.

Поредното му изгубване и отвод да поеме отговорност за абсурда с Панаира е довело и до интервенция на Бойко Борисов, който съгласно " Пловдив 24 " " персонално разпоредил в телефонен диалог с Димитров още довечера неотложно да апелира пред Окръжния съд в града увеличението на капитала на сдружението ".

Това се случва малко откакто апортът на акциите към този момент е отхвърлен за регистриране в Търговския указател.

Едва към 21 ч. се появи известие и от администрацията на Димитров, че той е внесъл искова молба до съда за анулация на взетите решения за акциите на Панаира.

" Съобщението пристигна към час, откакто стана ясно, че апортът е спрян. В претекстовете в ТР за прекъсване на апорта не се загатва нито дума за искане от кмета за прекъсване на апорта, т.е. явно " настояването " на кмета е постъпило постфактум ", написа Добромира Костова от " Зелено придвижване ", която разказва държанието на ГЕРБ като " мексикански сериал ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР