Танцуващи умни роботи, лазерен гравир, какво представлява 256 канален енцефалограф

...
Танцуващи умни роботи, лазерен гравир, какво представлява 256 канален енцефалограф
Коментари Харесай

Танцуващи роботи - атракция в университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас

Танцуващи умни роботи , лазерен гравир, какво съставлява 256 канален енцефалограф и новият суперкомпютър в лабораториите на новия Център за върхови достижения ще видят посетителите на университет " Проф. доктор Асен Златаров " по време на деня на отворени порти в събота - 16 април. оповестиха от Община Бургас.

Те са основани по плана по Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “ за създаване на Център за върхови достижения „ Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото “ (УНИТе) и бяха открити неотдавна.

Умните роботи към този момент радват деца, възрастни и учени с опциите си да споделят, да вземат решение проблеми и даже да танцуват. В лабораторията „ Интелигентни системи “ в екипът работи и тества концепциите си във високотехнологична среда, оборудвана с хуманоидни роботи Robobuilder UXA-90, сензорен Dr. Robot Sputnik 3, манипулационен Robot Arm Mover4 и ново потомство компютърен хардуер и програмен продукт за създаване на системи с изкуствен интелект. С финансиране по плана ще работи още едно звено в университета.

По плана УНИТ-е са основани четири лаборатории. Първата е по хетерогенни системи и действително време. " Това значи, че използваме разнообразни апаратни платформи, с които работим. Примерно два телефона са с друг процесор, а ние желаеме да ги синхронизираме и да създадем най-хубавия.

За задачата имаме една голяма машина. По-голяма е единствено тази на Българска академия на науките. Предстои тук да вкараме нова ". Това изясни проф. Станислав Симеонов, който е теоретичен началник на плана УНИТ-е.

 
 Община Бургас
 

Втората лаборатория е за прототипиране и верификация. Идеята е да се сътвори комплекс по прототипиране за сътрудник по плана, в това число и за хора от региона, които се интересуват от произвеждане на дребни серии на печатни платки.

Друга част от дейностите, които се развиват в лабораториите, е изкуственият разсъдък. Освен хуманоидните роботи , които танцуват, има и енцефалограм и към този момент се вършат контакти с професор-невролог, с който да работят дружно в региона на проучване на човешкия мозък.

В лабораториите има и огромни машини - лазерен гравир. С спомагателните машини екипът се пробва да сътвори повсеместен артикул. Той може да се употребява в индустрията.

По плана е закупеното съоръжение е на стойност около 415 хиляди лева. за първата половина на 2021 година Чака се ново за над 1 млн. лв.. Проектът УНИТе (Университети за просвета, информатика и технологии в е-обществото, BG05M2OP001-1.001-0004-C01) е с съществена цел основаване на Център за върхови достижения в региона на информатиката и осведомителните и информационни технологии (ИКТ).

Проектът е финансиран по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ и посредством нея, Европейският фонд за районно развиване финансира одобрения бюджет от 29 781 882 лв..
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР