Таницитите са глиални клетки, които комуникират с невроните в мозъка,

...
Таницитите са глиални клетки, които комуникират с невроните в мозъка,
Коментари Харесай

Клетки в мозъка могат да увеличават апетита ни

Таницитите са глиални кафези, които споделят с невроните в мозъка, с цел да го осведомят с какво сме се хранили. Учени от факултета по естествени науки в университета в Уорик, Англия откриха, че когато този тип глиални кафези биват подтиквани, апетитът се усилва, заяви електронното издание " МедикълЕкспрес ".

Вече е известно, че таницитите засичат питателните субстанции и оповестяват на мозъка какво сме яли . Те го вършат посредством отговора си на аминокиселините, които ги усещат в храната посредством рецептори в езика, които улавят усета на аминокиселините.

Специалистите от университета в Уорик са разкрили по какъв начин тези глиални кафези усилват апетита и разгласиха резултатите от проучването си в списанието на Националната академия на науките на Съединени американски щати.

Таницитите са ситуирани в центъра на мозъка и усещат питателните субстанции в гръбначно-мозъчната течност във вентрикулите. Количеството хранителни субстанции в течността зависи от това какъв брой храна сме поели. Ключовият въпрос, върху който се концентрира и проучването, е дали таницитите предават тази информация на прилежащите неврони, които управляват апетита.
 храна iStock/Getty Images
По време на проучването учените открили, че стимулирането на таницитите трансформира питателните привички и води до краткотрайно увеличение на количеството поемана храна.

" Невронният механизъм за надзор на апетита се изследва от десетилетия, а нашето проучване довежда непредвиден нов състезател в системата ", сподели доктор Матей Болбореа, водещ създател на проучването. Според него в бъдеще тези кафези могат да станат евентуален обект за влияние, когато се цели понижаване или увеличение на апетита с лечебна цел.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР