Тамян и будистки текстове, рецитирани от монах - свързаният с

...
Тамян и будистки текстове, рецитирани от монах - свързаният с
Коментари Харесай

В Япония се организират погребения за излезли от употреба кучета-роботи

Тамян и будистки текстове, рецитирани от духовник - обвързваният с обичайни погребения обред е спазен, само че в тази ситуация не става въпрос за прощаване с непосредствен човек, а със стотина кучета роботи в храм, източно от Токио, съобщи Франс прес.

Подредени един до различен пред хора на издигнатия преди няколко века храм в Исуми в префуктура Чиба, 114-те робота са остарели версии на Айбо - фамозното куче робот, пуснато на пазара от "Сони " през 1999 година Излезли от приложимост и без опция да бъдат ремонтирани, те са изхвърлени на боклука от притежателите си. Димът от тамяна изпълва храма, до момента в който монахът рецитира будистки текстове. Налице е въпреки всичко и нарушение на традицията, обвързвано с дребен робот, който изяснява какво чака кучетата роботи след церемонията.

На нея не участват притежателите, само че всеки от тях е изпратил писмо, в което е показал името на своя "домашен любим " и е разказал мемоари от прекараното дружно с него време.

"Изпитвам облекчение, че ще има молитва за моя Айбо ", написа в едно от писмата. "Плаках, когато взех решение да се разделя с него ", се споделя в друго писмо.

След като церемонията завърши, кучетата роботи ще бъдат грижливо сложени в кашони, които ще бъдат изпратени в офисите на компанията A FUN, специализирала се в ремонтирането на електронни устройства. Там към момента функциониращите елементи на кучетата роботи ще бъдат употребявани, с цел да се вдъхне нов живот на други счупени роботи. Именно A FUN провежда тези групови погребения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР