Тъмните, силно узрели банани с петна са плодовете, които най-често

...
Тъмните, силно узрели банани с петна са плодовете, които най-често
Коментари Харесай

Не ги хвърляйте: почернелите банани почистват артериите и предпазват от рак

Тъмните, мощно узрели банани с петна са плодовете, които най-често попадат в кошчето за отпадък в магазина или у дома. Въпреки че в множеството случаи те са изцяло годни за консумация, огромна част от потребителите ги заобикалят. Това е неточност, тъй като учените са разкрили, че те са същинска витаминозна бомба.

Бананите са известни освен с особения си сладостен усет, само че и с потребните си за здравето свойства, най-важните от които са предотвратяването на съществени болести като атеросклероза, инфаркт и инсулт. Жълтите хлебни плодове са скъп източник на витамини и минерали, като да вземем за пример: витамини А С, Е, витамини от група В, калций, калциев октин, магнезий, фосфор.

Бананите спомагат за нормализиране на кръвното налягане, за облекчение на напрежението във вените и артериите, за намаление на равнищата на неприятния холестерол, за изчистване на токсините, за битка с анемията и за поощряване на растежа на мечтаните бактерии в дебелото черво.

 банани

Плодът е прочут и с позитивното си влияние върху зрението, с помощта на съществуването на съставки като антиоксиданти и каротеноиди, които оказват помощ за понижаване на признаците на глаукома или катаракта. Хората, които се борят с язва и рефлукс, също би трябвало да посегнат към бананите.

Зрял банан: Свойства

Бананите са един от плодовете (наред с фурмите), които несъмнено са по-здравословни, когато са узрели. Тогава те съдържат повече антиоксиданти и се усвояват по-лесно. Зрелите плодове могат също по този начин да усилят броя на белите кръвни кафези и да укрепят имунната система.

Здравословни ли са презрелите банани с тъмни петна?

Много хора се чудят дали мощно узрелите банани с доста тъмни петна са здравословни.
На първо място е добре да знаете, че тъмните петна се появяват по време на процеса на зреене на плодовете и са естествено събитие. Всъщност проучвания в Япония демонстрират, че тъмните зрели банани са доста по-здравословни от зелените и имат противораково деяние, тъй че си коства да ги включите в диетата си като превантивна мярка.

Как да консумираме зрелите банани

Вкусът на зрелите банани е доста друг от този на зелените твърди плодове и не всеки го харесва. Такива банани обаче могат да се употребяват за подготвяне на разнообразни храни.

 банани

Рецепта за бананов самун

Съставки:

- 4 яйца;
- 1 чаша захар;
- 200 г масло;
- 4 банана;
- 2 и 1/2 чаши пълнозърнесто брашно;
- 2 и 1/2 чаени лъжички бакпулвер;
- 1 чаена лъжичка сода за хляб;
- - 1 чаша нарязани ядки;
щипка сол.

Подготовка: 

Загрейте фурната до 180 градуса С. Разбийте яйцата в купа и ги разбъркайте. Добавете захарта, маслото и най-после намачканите банани. В друга купа смесете брашното с бакпулвера, содата за самун и солта. Добавете авансово приготвената бананова примес и разбъркайте добре. Прибавете ситно нарязаните ядки и смесете всички съставки. Сложете тестото в продълговата форма за торта, застлана с хартия за печене, и печете в продължение на един час.

Зрелите банани могат умерено да се прибавят и към здравословни зелени смутита. Вкусът им е доста присъщ, тъй че те обезвреждат усета на магданоза, целината или зелето да вземем за пример. Зелените смутита са приети за една от най-здравословните храни в света - те противодействат на заболяванията, свързани с метода на живот, са отличен източник на витамини и микроелементи, имат противораково деяние и защищават организма от стареене.

 банани

Зрели банани: Какво да създадем от тях?

Интересно е, че от зрели банани могат да се подготвят освен десерти или печива, само че и вкусно ядене за вечеря - пикантно вегетарианско къри.

За да го подготвим, ще имаме потребност от:

- 4 междинни по величина, крепко узрели банани;
- 1 глава лук;
- 3 огромни лъжици масло;
- 3 чаени лъжички къри на прах;
- щипка надробен карамфил;
- щипка сладостен червен пипер;
- щипка надробен кимион;

Приготвяне

Загрейте маслото в тиган и прибавете всички подправки. Разбърквайте, до момента в който стартират да излъчват мирис. Добавете лука, нарязан на кубчета или на пера, и го запържете на слаб огън, до момента в който омекне. Добавете нарязаните банани и ги запържете на слаб огън, до момента в който се разпаднат. Когато кърито е готово, извадете го от котлона и сервирайте с авансово сварен ориз, за предпочитане басмати. Към ориза можете да добавите и попарени султанки или фъстъци.

Кой не би трябвало да яде банани?

Бананите са апетитен и потребен плод, само че имат доста висок гликемичен показател. Затова диабетиците и хората с нараснали равнища на кръвната захар би трябвало да ги употребяват умерено, а в някои случаи да ги заобикалят изцяло.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР