Талибаните забраниха на жените да посещават националния парк Band-e-Amir“ в

...
Талибаните забраниха на жените да посещават националния парк Band-e-Amir“ в
Коментари Харесай

Нова забрана за жените в Афганистан

Талибаните не разрешиха на дамите да посещават националния парк „ Band-e-Amir “ в централната провинция Бамиан . Действащият министър на добродетелта и порока на Афганистан Мохамад Халед Ханафи сподели, че дамите не носели хиджаб в парка . Той прикани религиозните духовници и службите за сигурност да забранят на дамите да влизат, до момента в който не бъде открито решение, предава „ BBC “.

„ Band-e-Amir “ е огромна туристическа атракция , трансформирайки се в първия народен парк на Афганистан през 2009 година Това е известна дестинация за фамилии и възбраната за посещаване на дами ще попречи на мнозина да могат да се насладят на парка. UNESCO разказва парка като „ естествено основана група от езера със специфични геоложки формирания и конструкция, както и естествена и неповторима хубост “.

Министър Ханафи обаче твърди, че ходенето в парка за разглеждане на забележителности „ не е наложително “ , предава афганистанската организация „ Tolo News “. Религиозните духовници в Бамиян споделиха, че дамите, които посещават парка и не съблюдават разпоредбите , са гости на региона.

„ Има недоволства за липса на хиджаб или неприятно носене на хиджаб, само че това не са поданици на Бамиан. Те идват тук от други места “, сподели Сайед Насрула Ваези , началник на Съвета на шиитските улема в Бамиян, пред „ Tolo news “.

Ферешта Абаси от Human Rights Watch означи, че възбраната идва в Деня на равнопоставеността на дамите и разгласи, че това е „ цялостно пренебрежение към дамите в Афганистан “.

Междувременно специфичният докладчик на Организация на обединените нации за правата на индивида в Афганистан Ричард Бенет попита за какво възбраната е нужна и какво това ще способства за спазването на шариата и афганистанската просвета?

Талибаните имат история за използване на забрани на дамите да правят избрани действия, като упорстват, че са краткотрайни, в това число не им разрешават да посещават учебни заведения от декември 2022 година Забраната за посещаване на националния парк „ Band-E-Amir “ е последната в дълъг лист от действия, които дамите са били възпрепятствани да правят, откогато талибаните се върнаха на власт през август 2021 година Съвсем неотдавна те подредиха фризьорските и козметичните салони в Афганистан да бъдат затворени , а в средата на юли стопираха дамите да се явят на приемните изпити за народен университет.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР