Талибаните вече владеят по-голямата част от Афганистан, след като за

...
Талибаните вече владеят по-голямата част от Афганистан, след като за
Коментари Харесай

Напрежението в Афганистан расте: Талибаните настъпват към Кабул

Талибаните към този момент владеят по-голямата част от Афганистан, откакто за няколко дни в ръцете им паднаха една трета от основните градове на провинции. Офанзивата им е в ход от 1 май, когато Вашингтон съдружниците му публично започнаха да изтеглят военните си сили.

В петък талибаните превзеха Пул-е-Алам, столица на провинция Логар, на към 70 км от столицата Кабул.

Информацията бе доказана през днешния ден от локален общински консултант. Пред Ройтерс той декларирал, че ислямистите не са срещнали особена опозиция.

Превземането на града, който е основен за евентуален взлом против Кабул, идва ден след завладяването на втория и третия по величина град в Афганистан.

Американските военни се готвят за цялостна евакуация на посолството на Съединените щати в Кабул и считат този сюжет за неминуем.

В обявата, която цитира формален меморандум за чиновниците на американското дипломатическо посланичество в Кабул, се отбелязва също, че чиновниците са длъжни да стартират унищожаването на значима документи и съоръжение преди евакуацията.

Първите военни на Съединени американски щати към този момент дойдоха в страната. По-рано от Пентагона оповестиха, че два батальона морски пехотинци и един от сухопътните сили - към 3000 бойци, ще дойдат в Кабул, с цел да изтеглят дипломати и други цивилни.

Отделна военна част ще бъде трансферирана от Съединени американски щати в Кувейт за бърза реакция при положение на нужда.

Той сподели още, че Съединените щати са подготвени да изтеглят по въздух от Афганистан „ хиляди хора дневно “.

Обединеното кралство също изпраща военни в Афганистан за евакуацията на цивилни. Това се показва в изказване на английското министерство на защитата. Отбелязва се, че министър председателят Борис Джонсън е одобрил потреблението на военна мощ за извеждането на английски жители от страната, в това число потреблението на самолети, в случай че е належащо.

 По-рано беше обявено, че Обединеното кралство ще изпрати към 600 бойци в Афганистан, с цел да спомагат за евакуацията на своите жители и афганистански експерти, които работят с тях.

По думите на военния министър Бен Уолъс Афганистан се трансформира в провалена страна, а съглашението на Съединени американски щати с талибаните за евакуиране на американските войски е неточност, за която ще заплаща цялата интернационална общественост.

 Великобритания ще ограничи личния състав в посолството си в Кабул до абсолютния най-малко.

Германия планира да направи същото.

 Дания и Норвегия затварят своите дипломатически представителства. 

Канада от своя страна има намерение да приеме  20 000 афганистански жители, заяви Министерството на имиграцията, бежанците и поданството на северноамериканската страна.

Сред тях са дами водачи, правозащитници, кореспонденти, които ще изпаднат в уязвимо положение.

Освен това Канада ще задейства специфични стратегии в помощ на бежанци, които към този момент са пристигнали.

Талибаните започнаха блиц нахлуване след изтеглянето на по-голямата част от задграничните сили в страната. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР