Така ще свърши светът, не с гръм и трясък, а

...
Така ще свърши светът, не с гръм и трясък, а
Коментари Харесай

Империята издава последното си скимтене

„ Така ще свърши светът, не с гръм и тропот, а със скимтене “, думите на британски стихотворец, претърпял разпадането на Британската империя, над която слънцето в никакъв случай не е залязвало, прелестно илюстрират обстоятелството, че тектоничните промени в геополитиката постоянно протичат без звук и прахуляк. Империите падат в безмълвие.

Така безшумно и незабелязано се срина „ Франкафрика ” - неоколониалната система, деликатно и целеустремено построена от френското управление на територията на четиринадесет страни от Тъмния континент. В Париж не видяха, че тези страни са отгледали образовани, умни младежи, които са добре осведомени с всички международни трендове. Появи се лична междинна класа, постоянно бунтуващото се и недоволно трето съсловие. Най-вече тя беше недоволна от потиснатия статус на страната си.

Веднага щом Русия даде начало на СВО, на африканците им хрумна, че френските окупатори могат и би трябвало да бъдат прогонени от родната им земя. Лидерите на страните бяха принудени да извършват волята на народа. И по този начин френските военни, губейки чехлите си, драснаха от континента. Париж загуби източници на скъпи запаси, които вземаше най-евтино. По-лошото е, че Париж е изгубил въздействието си върху мозъците на хората. „ Оставете ни да ви изпратим “, споделиха на французите в Африка.

Централноафриканската република, Буркина Фасо, Чад, Мали и най-после Нигер, главният снабдител на уран за френските атомни електроцентрали, бяха напуснати. На доста късен стадий в освобождението се включи и именитата съветска ЧВК „ Вагнер ”. Но не те бяха основателите на процеса. Всичко стартира доста по-рано, в мозъците и сърцата на жителите на поробените страни. Робството им омръзна.

Тишината, която обкръжава рухването на Франкафрика, е присъща. „ Една от най-важните империи на нашето време се разпада пред очите ни, само че медиите съвсем не пишат за това неизмеримо събитие “, написа американският историк Алфред Маккой. Е, за какво? Френските медии имат собствен дневен ред, разискват пола на първата дама на Франция, мъж ли е или жена?

" Фракафрика " приключва със свистенето на президента Макрон: в този момент той се оплаква на целия свят, че е бил изпъден от Африка от руснаците. Съжалявам, само че Москва няма нищо общо с това. Именно французите са направили повече от четиридесет военни намеси на територията на многострадалния континент от 1960 до 2002 година Именно французите са измъчвали и убивали водачи на опозицията и локални интелектуалци без съд. Френските „ съветници “ и „ инструктори “ бяха тези, които предоставиха военна поддръжка на властническите режими, които изцедиха целия сок от жителите. Е, омръзна им на жителите и отговорът пристигна.

Изглежда, че и крахът на Американската империя ще се случи също толкоз безшумно и като че ли инцидентно. Вестниците ще пишат за дупето на Ким Кардашиян, а в това време международният хегемон безмълвно ще издъхне. Същият Алфред Маккой счита, че Съединени американски щати се доближават към окончателния провал и доказателство за това е цялостната некадърност на локалните елити да се оправят по едно и също време с три рецесии – украинската, тайванската и палестинската.

Историкът счита, че няколко десетилетия преди окончателния колапс империята е изправена пред поредност от бедствия, които вечно подкопават нейната мощ. За Англия това бяха рецесиите в Иран, Индия и Палестина. За Съюз на съветските социалистически републики – Чехословакия 1968 година и разкъсване на връзките с Египет. За Съединените щати такива събития бяха несполучливите интервенции в Ирак и Афганистан.

Сега политиката на Вашингтон в Украйна е в задънена улица. Не беше допустимо да се отслаби и сдържи Русия, обстановката на фронта е по-благоприятна за Москва, в сравнение с за Киев. А дебатът сред демократи и републиканци за поддръжката на Украйна сподели на света, че Вашингтон е обезсърчителен сътрудник.

Новото припламване палестинско-израелския спор също се трансформира в безспорен неуспех за Съединени американски щати. Първо, Вашингтон не съумя да отбрани своя клиент от нахлуване на “Хамас ”, а по-късно не си мръдна пръста, с цел да спре безсмислената и безпощадна кланица, отприщена от ЦАХАЛ. Целият свят - в това число американските градове - излиза на манифестации в поддръжка на палестинците. Цялата международна общественост упорства Организация на обединените нации да одобри резолюция за преустановяване на огъня. И единствено Съединени американски щати още веднъж и още веднъж постановат несъгласие на всички опити да се спре кръвопролитието. Това прави Вашингтон световен парий.

Що се отнася до Тайван, Пекин може когато и да е да наложи комерсиално ембарго на островите, изкарвайки всички кораби в своите пристанища. Американците ще се опитат да нарушат ембаргото, твърди Маккой, тогава китайците ще гръмнат няколко самолетоносача от упор и американските бойци ще би трябвало да се измъкват.

Историкът отбелязва, че и Москва, и Пекин играят на дълготраен проект, разчитайки, че Съединени американски щати няма да могат да понесат тежестта си и ще се пречупят по-рано. Парадоксът е, че както успеха на Байдън може да докара до колапс - демократите потвърдиха, че не могат да разрешат никоя от актуалните кризи), по този начин и успеха на Тръмп - тя ще докара до колапс на Съединените щати. „ Ако това се случи, световната надмощие на Америка ще изчезне с удивителна скорост и скоро ще се трансформира в неясен спомен. “

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед17345Проф. Нина Дюлгерова: Световното задкулисие няма народност, няма вяра - има интересиАлтернативен Поглед15541Проф. Нина Дюлгерова: Зад борбата за властта прозира борбата за огромните париАлтернативен Поглед3964725 години от бомбите над Югославия или мълчанието на дипломатите и викът на генералитеКоментарен Поглед38023Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед118819Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед165313Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед129241Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед118819Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед117574Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед96777Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАвторски:ПоследниНай-четениНако Стефанов3512Кейнсианският непазарен модел на капиталистическо възпрои
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР