Обвиненията за предполагаемото участие на Русия в опита за убийство

...
Обвиненията за предполагаемото участие на Русия в опита за убийство
Коментари Харесай

Захарова: Обвиненията за предполагаемото участие на Русия в опита за убийство на Фицо са пристъп на лудост

Обвиненията за хипотетичното присъединяване на Русия в опита за ликвидиране на словашкия министър председател Роберт Фицо са припадък на полуда. Това съобщи формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС.

Британският таблоид The ​​Times счита, че Русия стои зад опита за ликвидиране на Фицо. Колумнистът и щатен сътрудник на изданието в Братислава Петер Конради показа тази офанзива на полуда, написа Захарова в канала си в Telegram.

Тя означи, че това е първата медия, която незаслужено упреква Русия в присъединяване в нападението против словашкия министър председател.

Пеипомняме, че Народното събрание на Словакия се завърна на работа във вторник, откакто прекъсна работата си след опита за ликвидиране на премиера

Фицо се възвръща и към този момент не е с заплаха за живота, откакто беше прострелян с четири патрона предходната седмица. Това беше първият огромен опит за ликвидиране на европейски политически водач от повече от 20 години.

Стрелецът е 71-годишния Юрай Цинтула, самоопределящ се като публицист, който преди този момент е работил като охранител и се допуска, че е обвързван с проруската група " Словашки бранители ". Словашкият профилиран углавен съд постанови, че обвиненият ще остане в ареста.

Министърът на вътрешните работи Матус Сутадж Есток уточни, че е основан проверяващ екип, който ще ревизира дали обвиненият е работил самичък, както се смяташе в началото.

Инцидентът акцентира дълбоката поляризация на политиката в централноевропейската страна с население от 5,4 милиона души, където Фицо е преобладаваща мощ от близо две десетилетия.

Откакто си върнаха премиерския пост предишния септември, Фицо и неговата коалиция трансформираха политиката, в това число преустановяване на държавната военна помощ за Украйна, унищожаване на специфичната прокуратура, бореща се с корупцията, и обмисляне на главен ремонт на публичния ефирен оператор RTVS, откакто го упрекнаха в политическа пристрастност.

Правителството се сблъска с водени от опозицията митинги през последните шест месеца против промените на наказателния кодекс и поради опасения за свободата на медиите, в случай че задачата на публичния оператор бъде изменена.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР