Сюжети, носещи празнично настроение, са сред най-актуалните предложения на издателство

...
Сюжети, носещи празнично настроение, са сред най-актуалните предложения на издателство
Коментари Харесай

10 книги, които могат да ни накарат да сме позитивни

Сюжети, носещи празнично въодушевление, са измежду най-актуалните оферти на издателство „ Колибри “. Книги, които провокираха голям интерес през месеца на имениците, както и някои от новите заглавия през дните с доста мотиви за празнуване…

Наслаждавайте се на книгите и мечтайте! С тяхна помощ хората са се спасявали по време на всевъзможни рецесии, преодолявайки действителността. Книгите дават знаци за отбягване от всевъзможни проблеми.

А мотивите за празнуване не свършват с края на януари. Тук сме подбрали 10 книги, които могат да ни накарат да сме положителни, от които елементарно ще изберете най-подходящия подарък за вас самите или за околните си при всеки мотив – книга за хората, които обичате, и дребни и огромни!


1. „ Аеростати “
Амели Нотомб

 10 книги, които могат да ни накарат да сме положителни

Младостта е гений, който се придобива с времето.

Кое ще помогне на деветнайсетгодишната Анж да стане млада? И на каква цена? Анж е студентка по лингвистика, която дава частни уроци по литература на шестнайсетгодишния Пий.

Пий обича математика, оръжия и аеростати, оповестил се е за дислексик и ненавижда литературата. Анж харесва Пий и съумява да пробуди усета му към четенето. Това е в резюме. Плюс едно двойно ликвидиране.

Защото Амели няма да е Амели, в случай че не прибегне до някой непредвиден поврат. Което не пречи „ Аеростати “ да е същинска ода за положителната литература, от Омир през Стендал до Кафка. И разказ за самотата, любовта и другарството.

А Анж пийва и бира, само че шампанското си остава обичаният ѝ балсам.

2. „ Вох “
Камила Лекберг, Хенрик Фексеус

 10 книги, които могат да ни накарат да сме положителни

Когато полицията намира една жена мъртва в кутия, пронизана от мечове, пораждат голям брой въпроси. За какво става дума: за сгрешен фокус или за брутално ликвидиране, има ли и каква е връзката с предходни сходни убийства, да чакат ли още, кой е този, който публицистите побързват да нарекат Убиеца Худини.

Мина Дабири, следователка в стокхолмската полиция, моли за помощ Винсент Валдер, менталист и специалист по илюзиите и магията. Двамата схващат, че преследват безсърдечен сериен палач, който би трябвало да бъде спрян, преди да загинат още хора. Но схващат също, че личното им минало е обвързвано със протичащото се и че преди да спрат безумието, би трябвало да го разтълкуват.

С този ослепителен трилър Камила Лекберг и Хенрик Фексеус демонстрират още от първия си опит, че са извънреден тандем, в който геният, знанията, опитът и въображението им се допълват, образувайки комплицирано, любопитно и завладяващо комбиниране.

3. „ Екс-САЩ “
Рийд Кинг

Светът след по-малко от век. Съединените американски щати не съществуват от десетилетия. Тяхното място на континента е заето от голям брой по-малки страни, родили се след разпада. Териториите, известни в предишното като Съединени американски щати, са изменени до неразбираемост: свръхтехнологични корпорации-държави граничат с жадуващи за елементарното и изчистено от машини минало, хора съжителстват с роботи, андроиди и генномодифицирани животни, а светът се пробва да оцелее в хватката на климатичен прелом.

С други думи: не изключително прелестно място да си младеж.

Но Тръки Уолъс, основният воин в този извънредно дистопичен, само че и очарователно авантюристичен разказ, не е елементарен младеж. В него е вярата за бъдеще без опасността от война, замърсяване или най-обикновена човешка лакомия, които тласкат човечеството към ръба на самоунищожението.

Съвсем насилствено и в компанията на същински, въпреки и напълно леко генномодифициран козел, андроид в търсене на себе си и един сурово осъден нарушител, Тръки Уолъс се насочва към Сан Франциско, прочут още (по не изключително блестящи причини) като Изумрудения град, с цел да избави света.

Желаещите да го спрат са доста. Някои от тях са действителни, други виртуални, трети – от дълго време мъртви, четвърти – не чак толкоз мъртви. Въпросителните към тази необикновена задача пък са не по-малко: кой е от положителните и кой – от неприятните? Учи ли се човечеството от грешките си? Възможно ли е да загубиш най-сетне девствеността си, до момента в който спасяваш света? Какво прави индивида човек? И още, и още…

Сатиричен и приказен, романът на Рийд Кинг се подрежда почтено до други велики и добре познати на читателя завършения, като “Чудният магьосник от Оз ” и “Играч първи, подготви се ”.


4. „ Гръцко кафе “
Катерина Хапсали

 10 книги, които могат да осъществен

ФАТАЛНА автомобилна злополука с гръцки предприемач, преобърнала живота на младата му брачна половинка – българска журналистка. Сурова истина, изплувала на повърхността. И самоуверено нахлуване в дълбините на родовата история, в които ТЯ (Катерина, Жената, Пречистващата се) търси себе си и от които изтръгва сили за справяне с болката…

Това е единствено сюжетната рамка на романа „ Гръцко кафе ”. Сплитайки автобиографично и фикционално, историческо и интимно, той смело разтваря пластовете на времето и се вглежда в разломите му, спотаили първоначални сили, остарели спорове и стандарти.

Всъщност „ Гръцко кафе ” е роман за Балканите, за ГРАНИЦИТЕ на Балканите – парадоксално свързващи и разделящи. Тях историята немилостиво изпитва, завихряйки в необичайно безвластие разпокъсани човешки животи, национални комплекси, архетипи, разтърсващи пристрастености на устояващи мъже и дами, горди жестове, сдобиващи се с полезност посредством белезите от раните… Но на първо място това е роман за границите в самите нас, за границите в съзнанието, които и през днешния ден настойчиво укрепват личните си територии и чието превъзмогване постоянно е обвързвано с контузията – на предишното и на паметта.

„ Гръцко кафе ” е ослепително написан разказ. Фрагментиран, с деконструирана последователност, той е паноптикум от „ дребни ” и „ огромни ” истории, виртуозно споени от голям брой гласове, които свободно минават през времето и пространството и дават мощ на сегашното. Той е притчово-песенен, писан е като че ли от утробата – една съкровена изповед на Майката пред Сина, който ще продължи освен нишката на живота, само че и на описа.

Но най-много „ Гръцко кафе ” е съвременен разказ, който без страхове оголва уязвими места и приканва освен към размисъл, само че и към диалог – за нашата неизбежност да сме СВЪРЗАНИ.

5. „ Аномалията “
Ерве Льо Телие

Юни 2021. След тежка турбуленция самолетът Париж-Ню Йорк каца наложително на летище „ Кенеди “. Три месеца по-рано при същите условия същият аероплан със същите пасажери на борда: наемният палач Блейк, писателят Виктор Мисел, поп артистът Слимбой, адвокатката Джоана Удс, архитектът Андре Вание… – общо 240 души, е кацнал на същото летище. Невъзможно събитие, провокирано от немислими аргументи, последвано от разтърсващи срещи сред двойниците? Копията? Програмите? Между Аз и Аз с всички последици – трагични, комични, тъжни и не толкоз, щастливи и не до такава степен, до които би могъл да докара хвърленият от Аза взор върху личния му огледален облик.

Номиниран за 6 литературни награди, романът сграбчва най-голямата, „ Гонкур “, а критиците приказват за „ романи в романа “, за „ среща на логическото с магическото “, назовават книгата  „ удивителен книжовен опит “, „ неповторимо комбиниране сред трилъра, научната фантастика и психологическия разказ “. Колкото до читателите, чака се скоро да надминат 1 милион.

6. „ Опитай това “
Светлозар Желев

„ Опитай това “ е сама по себе си идейно продължение на предните три литературни пътешествия, които започнах през 2019 година и не преставам в този момент – „ За бавното живеене и насладата от живота “, „ България за напреднали “ и „ Храната, метод на приложимост, или Гурме за напреднали “. Всяка една от тях води по забележими и невидими пътища към „ Опитай това “. Дали като ентусиазъм, дали като хрумвания, хрумнали ми в текстовете, които прочетох, в историите на другите участници в тези пътешествия, или в диалозите, които водихме с тях. Резултатът е „ Опитай това “.

Тя е главно за храната, само че е и странствуване по картата на света. Ще ви води на Хаваите, в Китай, Япония, Тайланд, Виетнам, Мианмар, ще минем през арабските усети, през Армения, Турция, Гърция, Хърватия, Австрия и Швейцария, Италия, Франция и Испания. Разбира се, ще стигнем до Португалия, ще пресечем Атлантика, ще отидем в Съединени американски щати, Коста Рика, Мексико и Аржентина, ще стигнем даже до края на света.

Светлозар Желев

7. „ Бавно “
Милан Кундера

Жена ми Вера споделя: „ На всеки петдесет минути по пътищата на Франция умира човек. Погледни ги – карат като луди. Същите хора, които демонстрират такова извънредно здравомислие, когато пред очите им обират някоя бабичка на улицата. Как по този начин не ги е боязън, когато са зад кормилото? “ Какво да й отговоря? Може би това: сведеният над мотоциклета си човек е концентриран само в мига на своя полет; той се е вкопчил в парченце от времето, отрязана и от предишното, и от бъдещето; изтръгнал се е от потока на времето; озовал се е вън от времето; с други думи, той е в положение на възторг. В това положение той е не запомнил личната си възраст, не запомнил е жена си, децата си, грижите си; по тази причина не го е страх; тъй като източникът на страха е в бъдещето, а освободеният от бъдещето си няма от какво да се опасява.

Бързината е тип възторг, подарен на индивида от техническата гражданска война. Обратно на мотоциклетиста, бегачът постоянно е вътре в тялото си, заставен е да мисли за пришките си, за дъха си; до момента в който тича, той усеща своето тегло, своята възраст, повече от всеки път осъзнава себе си и момента от живота си. Предаде ли обаче на машината правата си над скоростта, нещата стават радикално разнообразни. От този миг насетне личното му тяло е отвън играта и той се отдава на нетелесна, нематериална скорост, скорост в чист тип, скорост самоцелна, скорост възторг. Любопитно единство: студената безличност на техниката и пламъка на екстаза.


8. „ Сватби в къщата “
Бохумил Храбал

 10 книги, които могат да ни накарат да сме положителни

Новелата „ Сватби в къщата “ е първата книга от автобиографичната трилогия на Храбал, включваща и „ Vita Nuova “ и „ Пролуки “. Авторът споделя историята на запознанството и женитбата си (случили се през 1956 г.) със своята обичана брачна половинка Елишка Плевова, наричана Пипси – щерка на богат немски индустриалец, заставен след установяването на комунистическата власт да емигрира със брачната половинка си на Запад, оставяйки двете си деца в Чехословакия.

Нестандартното скимване на Храбал е да разкрие самия себе си, своите вътрешни исблъсъци, страхове и чудатости, през погледа на младата и влюбена Пипси. Но и тук той е във висша степен автентичен – в описа се сдвояват гледните точки на Пипси и неговата лична, мъжкото и женското разбиране и показване на света.

Отново откриваме „ запазената марка “ на Храбаловото писане: вълшебното опоетизиране на делничното, даже и на грозното; „ пресягането “ от частната, на пръв взор банална история към огромната гледка на комплицираната и неведнъж безпощадна историческа ера.

9. „ Обърнатият небосвод “
Марк Леви

Къде се намира нашето схващане? Можем ли да го съхраним за бъдещето?

Хоуп, Джош и Люк, трима неразделни другари студенти по невронауки, мечтаят да трансформират света. И най-малкото, което считат да създадат, е да трансферират човешката памет върху електронен притежател. Когато един от тях е необратимо изумен от злокобна болест, те пристъпват към деяние. Ще минат десетилетия преди да стане ясно дали дръзкият им план е бил сполучлив. „ Обърнатият небосвод “ е книга за живота, гибелта, всесилната просвета, за бъдещето и коренно променения небосвод на човешките очаквания. И за безусловната обич. Информатика, криогенизация, симбиоза сред живото и неживото… Какво е всичко това? Плод на неукротимото въображение на създателя? Неосъществима фантастика? Игра с невероятното? Кой знае… 

Най-сполучливият му разказ! Смъртоносно добър! Купете си два – един, с цел да подгъвате крайчето на страницата, до която сте стигнали, и още един, да стои недокоснат на етажерката . (в. „ Льо Паризиен “)

10. „ Зовът на племето “
 Марио Варгас Льоса

 10 книги, които могат да осъществен

„ Зовът на племето “ (2018) е самобитна интелектуална автобиография на Марио Варгас Льоса. В нея на напред във времето са изведени творбите, формирали метода на мислене и погледа му за света през последните петдесет години.

С ослепително перо перуанският Нобелов лауреат сформира умен и занимателен справочник из трудовете на демократичните мислители, помогнали му да развие нови  идеи, с цел да преодолее огромната идеологическа контузия както от разочарованието след Кубинската гражданска война, по този начин и от раздялата с възгледите на Жан-Пол Сартр, повлиял му най-силно през младежките години.

Варгас Льоса проучва Адам Смит, Хосе Ортега и Гасет, Фридрих Аугуст декор Хайек, Карл Попър, Раймон Арон, Исая Бърлин, Жан-Франсоа Ревел – създателите, разкрили пред мозъка му друга мисловна традиция, поставяща индивида в привилегирована позиция пред племето, нацията, класата или партията и защитаваща свободата на изложение като най-висша полезност за упражняването на демокрацията.

Основното обръщение на „ Зовът на племето “ е преимуществото на необятния небосвод за търсещия разум пред безплодното сграбчване в първата изпречила се в живота – или наложена – идеологическа доктрина.

Издателство „ Колибри “ прибавя още и за най-малките си читатели с цел да ги зарадва и въодушеви дружно с техните родители за едно завладяващо странствуване с една подобаваща от поредицата детски книги за едно отлично предизвикателство.

Всеки ден може да бъде и празничен, мечтаейки с

„ Да опознаем Италия. Хиляди чудеса “
Джеронимо Стилтън

 10 книги, които могат да ни накарат да сме положителни

Пътешествие из географията и културата на Италия, страна с хиляди чудеса… Да открием всичко дружно!

Беше прелестна лятна заран и аз, Джеронимо Стилтън, бях в самолета, подготвен да прекарам една спокойна отмора със фамилията си. Но… оказа се, че не е просто почивка!

А началото на необикновено странствуване!

Да, тъй като, без да ми кажат, приятелите ми ни бяха записали за конкуренцията ХИЛЯДИ ЧУДЕСА: необикновено премеждие за търсене на съкровища измежду красиви пейзажи, из градове и села на цяла Италия. Етап след стадий, от Рим до Венеция, от Апенините до Алпите, аз и моят тим посетихме някои от най-изумителните места в света! И в случай че и вие желаете да се изумите от страната, в която хубостта, изкуството, историята и природата са си вкъщи, тогава е време.

Пригответе се и тръгнете с нас… Приключението стартира!

Нека бъдем положителни още от началото на 2022 година!

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР