Петел следи какво се случва с израелския премиер, след като

...
Петел следи какво се случва с израелския премиер, след като
Коментари Харесай

Байдън за заповедта за арест на Нетаняху: Не може да има равно третиране на Израел и Хамас

" Петел " следи какво се случва с израелския министър председател, откакто бе издадена заповед за неговия арест.

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително заявката на прокурора на Международния углавен съд (МНС) Карим Хан за заповеди за арест на висши израелски чиновници, измежду които и премиера Бенямин Нетаняху, оповестява " Ройтерс ".

" Нека бъда явен: каквото и да загатва този прокурор, няма тъждество - никакво - сред Израел и " Хамас ". Ние постоянно ще стоим до Израел против заканите за неговата сигурност. ", сподели в изказването си Байдън.

Държавният секретар Антъни Блинкън също разкритикува хода, повдигайки въпроси по отношение на юрисдикцията на съда, както и неговия развой при подаване на това заявление. Той добави, че това може да заплаши договарянията за реализиране на договорка за заложници и преустановяване на огъня.

" По създание това решение не оказва помощ с нищо и може да заплаши настоящите старания за реализиране на съглашение за помирение, което да изведе заложниците и да усили филантропичната помощ ", сподели Блинкън.

Блинкън сподели, че Израел е подготвен да сътрудничи на съда. Прокурорът  планираше да посети Израел още идната седмица, само че вместо разгласи обвиняванията си в телевизионния ефир.

" Тези и други условия поставят под въпрос легитимността и достоверността на това следствие ", сподели Блинкън.

Припомняме, че заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро отвращение в Израел.

В понеделник министърът на външните работи на Израел съобщи, че настояването от прокурора на Международния углавен съд за заповеди за арест на израелския министър председател и министъра на отбраната е  " скандално " и е еднакво на нахлуване против жертвите на нападението на Хамас на 7 октомври.

Хан поиска заповеди за арест на Нетаняху, Галант и трима водачи на палестинската въоръжена групировка  " Хамас "  за хипотетични военни закононарушения. Състав на досъдебното произвеждане ще реши дали доказателствата поддържат настояването му.

Външният министър Израел Кац сподели, че е отворил специалнен отдел в рамките на външното министерство, за да противодейства на решението на прокурора на МНС.

" Възнамерявам да приказвам с външните министри на водещи страни по света, за да ги прикани да се опълчват на решението на прокурора и да заявят, че даже и да бъдат издадени заповеди, те нямат желание да ги ползват против израелски водачи ", сподели Кац.

" Правенето на паралели сред водачите на една демократична страна, решена да се пази от презрения гнет, с водачите на една кръвожадна терористична организация е дълбоко деформиране на справедливостта и очевиден честен неуспех "  заяви Бени Ганц, министър в кабинета на Нетаняху.

Според израелският финансов министър Безалел Смотрич, решението да се изискат заповеди за арест на Нетаняху и Галант е  " проява на двуличие и ненавист към евреите ".

" Заповедите за арест против тях са заповеди за арест против всички нас. "

По време на изявление пред CNN през днешния ден Карим Хан упрекна водача на Хамас Яхия Синуар и израелския министър председател Бенямин Нетаняху във военни закононарушения и закононарушения против човечеството, във връзка с нападенията против Израел от 7 октомври и последвалата война в Газа, написа

Допълнително, той желае издаването на заповеди за задържането на министъра на отбраната на Израел Йоав Галант, както и други двама висши водачи на Хамас - Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри, водач на бригадите Ал Касем и по-известен като Мохамед Дейф, и Исмаил Ханийе, политически водач на " Хамас ".

В изявление на уеб страницата на МНС Хан уточни, че обвиняванията против Синуар, Хания и ал-Масри включват: " изтребване, ликвидиране, взимане на заложници, обезчестяване и полово посягане по време на задържане ". Междувременно обвиненията против Нетаняху и Галант включват:  " причиняване на изтребване, причиняване на апетит като способ на война, в това число отвод на доставки на филантропична помощ, съзнателно ориентиране към цивилни в спор ".

Израел не е член на съда и не признава неговата пълномощия, само че палестинските територии бяха признати със статут на страна членка през 2015 година

Когато предишния месец се появиха известия, че главният прокурор на МНС обмисля този курс на деяние, Нетаняху съобщи, че всевъзможни заповеди за арест на МНС против висши израелски държавни и военни чиновници ще се смятат като  " скандал от исторически мащаб "  и че Израел " има самостоятелна правна система, която прецизно проверява всички нарушавания на закона ".

За мненията на Нетаняху главният прокурор на МНС е безапелационен, че " никой не е над закона ". Карим Хан уточни още, че в случай че Израел не е склонен с МНС, " те са свободни, без значение от възраженията си против юрисдикцията, да издигнат оборване пред съдиите в съда и това е, което ги поучавам да създадат ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР