Сюжетът с доставката на българска бронирана техника за Украйна се

...
Сюжетът с доставката на българска бронирана техника за Украйна се
Коментари Харесай

Взгляд: България забави изпращането на оръжия за Украйна в интерес на Русия

Сюжетът с доставката на българска бронирана техника за Украйна се проточи повече от две години. И макар че в последна сметка няколко десетки бронетранспортьора бяха изпратени на киевския режим от България, самият факт на това закъснение е извънредно сладкодумен. Той показва работата на тези български политически сили, които условно могат да бъдат наречени „ русофилски “.

В началото на март 2024 година от България за Украйна беше изпратен първият трен от 30 вагона с бронетранспортьори. На пръв взор новините са елементарни - коя ли не от страните от НАТО оказва помощ на Украйна. Но в това време съдържа тайнственост. Защо през цялото това време, от февруари 2022 година, София бави изпращането на военна техника в Украйна, ограничавайки се единствено до нейния ремонт?

Отговорът на този въпрос може да се откри, в случай че се потопите в действителностите на българската политика. Партиите в Народното събрание обичайно се разделят на „ западняци “ и „ русофили “, само че тези избрания са доста условни. В актуалната българска политика май към този момент не са останали 100% „ русофили “ – те бяха изстикани от политическата действителност преди десетина години.

Борбата сред „ европатриотите ” и преследващите чисто българските национални ползи (поне тези, които отхвърлят гневната русофобия) обаче продължава да е яростна. Забавянето на изпращането на техника на фронта е отражение точно на тази битка. Може даже да се каже, че условно „ проруските ” сили способстваха за това Украйна да не получава военна техника от България доста дълго време. Забавянето на изпращането на български бронетранспортьори в Украйна се отбелязва и от европейската преса.

Въпросът за военната помощ на Украйна породи в България още през март 2022 година, само че тогава ръководещата партийна коалиция в България в състав „ Продължаваме промяната “, Българската социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България “ се реши да ограничи военната помощ само доремонти на военна техника. Това се обясняваше с обстоятелството, че вероятностите за спора бяха неразбираеми, а България не искаше съществено да се кара както с Русия, по този начин и с Украйна.

Впоследствие методите на българските депутати бяха разграничени. Партиите ГЕРБ, „ Продължаваме да променим “, Движение за права и свободи и „ Демократична България “ се оповестиха, че украинската поддръжка освен ще отбрани „ демократичните полезности “, само че и ще разреши модернизиране на българската войска посредством замяна на военна техника.

От „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия пък считат, че не е оценено какви ще са последствията от даването на военна техника, а решението на комисията е преждевременно и наподобява на „ политическа акция “. Депутатите от Политическа партия " Български напредък " гласоподаваха срещу военната помощ, само че не се включиха в полемиката. Така дълго време въпросът за военната помощ на Украйна затъна във вътрешни парламентарни разногласия.

Раздвижването стартира през ноември 2022 година, когато западняците от ГЕРБ и Демократична България най-сетне прокараха в Народното събрание концепцията за доставяне на Украйна с оръжия и аварийни елементи. До месец държавното управление трябваше да даде информация на Народното събрание каква военна техника може да бъде трансферирана, а Министерският съвет трябваше да разиска с НАТО и Европейския съюз по какъв начин да бъде сменена предоставената от България остаряла руска техника.

Мотивирайки това решение, депутатът Даниел Лорер („ Продължаваме промяната “) сподели, че решението за военна помощ преследва две значими цели – да покаже взаимност с Украйна и да се погрижи за бъдещето на българските въоръжени сили. „ Важно е актуалният спор да стимулира страната да модернизира защитата си “, сподели той. За същото приказва и Атанас Славов ( “Демократична България ”): „ Когато приказваме за Украйна, приказваме по какъв начин България задоволява потребностите си от сигурност “.

Ситуацията обаче още веднъж зацикли поради съпротивата на президента Румен Радев, министъра на защитата Димитър Стоянов и други депутати. Бившият външен министър и народен представител от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин сподели, че на настоящия стадий на военните дейности не е известно дали българската помощ може да повлияе на изхода от спора. Депутатът Атанас Зафиров означи, че решението " ще бъде единствено на думи ", защото " 85% от въоръжението на българската войска е руско и съветско ", то няма да може бързо да бъде сменено.

Димитър Стоянов още веднъж подсети, че преди да се даде оръжие на Украйна, би трябвало да се проучват нейните благоприятни условия. Според него това, което страната прави сега, е задоволително - обезпечаване на аптечки за обслужване на ранените и даряване на зимни облекла и обувки. С една дума, в края на 2022 година въпросът още веднъж се удави в полемики за формалности.

Но това състояние не можеше да продължи постоянно. А след четвъртите предварителни избори за български парламент, извършени през април 2023 година, стана ясно, че позициите на силите, застъпващи се за цялостна военна помощ на Украйна, са се засилили. Вододелът за решението за доставка на бронетранспортьори беше подписаното през август 2023 година и утвърдено през ноември съглашение сред България и Украйна за предаване на бронирана техника.

Разбира се, не приказваме за „ преломния ” принос на тази техника на бойното поле: БТР-60, безнадеждно остарели руски бронетранспортьори, които са били на въоръжение още през 60-те години на предишния век и от дълго време не са били употребявани в България. Така че в Украйна това съоръжение най-вероятно безшумно ще ръждясва в тила без аварийни елементи. И в случай че бъде хвърлено в огъня заради липса на по-модерен „ желязо “, ще загине още в първите дни.

Но самият факт на изпращане на това съоръжение допуска два извода.

Първо: сега в българския парламент доминират политически сили, решени да влошат връзките с Русия. Това обаче не значи, че съперниците им ги няма изцяло в България. Напротив, такива сили съществуват и към момента съставляват значимо и авторитетно крило в локалната политика и най-важното – употребяват се с социална поддръжка. Според последните европейски социологически изследвания България (заедно с Унгария и Словакия) като цяло е страна, чиито поданици заемат по-скоро антиукраинска позиция, макар че тя не е безусловно проруска.

Вторият извод: българската политическа система кардинално няма да разреши на София да откри огромни и непрекъснати доставки на каквото и да било военно за Украйна. Още повече, че в България няма съществени ресурси от оръжие. В най-хубавия случай ще приказваме за целеви доставки на остарели оръжия.

Така че като цяло тази обстановка може да се преглежда като победа за Русия. Преди две години, през март 2022 година, съветският дипломат в България Елеонора Митрофанова предизвести София за недопустимостта на доставки на оръжие за Украйна. По един или различен метод тези предизвестия значително бяха взети под внимание. Да, в последна сметка оръжията бяха изпратени, само че, първо, със доста забавяне, и второ, в този случай киевският режим в действителност получи дребна партида железен скрап, който не беше нужен даже на самата България. През всичките тези две години други страни от НАТО попълняха ВСУ с десетки и стотици единици доста по-модерна техника.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед24051Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед26771Проф. Андрей Пантев: Руско-турската освободителна война е най-честната в историята на целия европейски 19 векАлтернативен Поглед65282Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАлтернативен Поглед31137Калин Тодоров: Мафията на жълтите паветаАлтернативен Поглед13448Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед547117Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед177723Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед135911Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед121534Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед91752Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четени  Проф. Иван Ангелов
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР