Свободният пазар на електричество у нас все още има своите

...
Свободният пазар на електричество у нас все още има своите
Коментари Харесай

Защо "Фючър енерджи" дръпна шалтера

Свободният пазар на електричество у нас към момента има своите проблеми.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Още по тематиката
CEZ ще реши до края на годината дали да продава българския си бизнес

Новината идва след неочакваното излизане от пазара на ток на любимеца за договорката - българската " Фючър енерджи "
4 дек 2017
Кандидат-купувачът на ЧЕЗ изненадващо излезе от пазара на ток

" Фючър енерджи " до неотдавна нямаше никакви забележими проблеми, само че очевидно не може да достави с сила хилядите компании, с които има контракт
3 дек 2017
ЧЕЗтито, Индия

CEZ избра покупател за българския си бизнес: India Power, която е част от милиардна индийска фамилна група, и българския търговец на ток " Фючър енерджи "
9 ное 2017
Българско-индийски консорциум е определен за покупател на бизнеса на CEZ

Цената на договорката за най-големия частен енергиен бизнес в страната е над 310 млн. евро
7 ное 2017 Последните седмици за " Фючър енерджи " бяха като скоростно влакче в лунапарк. На хартия всичко изглеждаше солидно. Над 50 млн. лева доходи, прилична облага, аспект за огромно придобиване с непознат стратегически сътрудник. Всичко това изчезна в петъчния следобяд на 1 декември, когато стана ясно, че търговецът на ток се изтегля от пазара поради неспособност да извърши договорите си. Изненадващите проблеми на " Фючър енерджи ", като се изключи че сложиха под въпрос най-голямата енергийна договорка на годината - тази за електроразпределителния бизнес на CEZ - повдигнаха редица въпроси за свободния пазар на електрическа сила в България. Има ли задоволително електричество, би трябвало ли цялата електрическа енергия да се продава на енергийната борса, докога НЕК ще е единствен публичен снабдител?

На процедура ориста на " Фючър енерджи " може да застигне съвсем всеки от търговците на ток. Причината е, че пазарът е стеснен откъм предложение - не че има дефицит, просто електрическата енергия не се продава свободно и понякога се получават изкуствени дефицити. И когато даденият търговец има контракти за доставка към крайни клиенти, само че няма от кое място да откри нужните количества - губи. Щети може има и когато се продава дълготрайно на закрепена цена, а електричеството се обезпечава посредством къси позиции, без дълготрайни контракти с производителите. Така е допустимо покупната цена да се окаже по-висока от продажната, а в случай че това е за дълъг интервал - да изцеди финансовите запаси на търговеца. През последните месеци да вземем за пример цените на районния пазар се покачиха доста - с над 20%, което е причина сметките на редица компании да не излизат.

Дефектите на либерализацията

Безспорно е, че ползите при търговията с електрическа енергия са за стотици милиони левове. И тъкмо по тази причина либерализацията й, меко казано, не се случва бързо и безпрепятствено. Вярно, в този момент десетки хиляди компании купуват сила по свободно контрактувани цени, най-вече посредством годишни контракти. Но при предлагането ситуацията е по-различно. Съществуват редица преференциални търговски условия (ангажименти за количества, цени, периоди, гаранции) за комбинирани производства, дълготрайни контракти за изкупуване и така нататък

Голяма част от електрическата сила отвън контролирания пазар, която не се търгува на борсата, пък се търгува, нагледно казано, под масата. В случая производителите на ток организират лични търгове, без да се стига до енергийната борса. При тях постоянно се явяват подбрани компании, за които се приказва, че се употребяват с известни подкрепи, защото си обезпечават силата на доста по-добри цени от борсовите. Проблемът в тези случаи е, че купувачите имат опция след това да препродават преференциално купеното електричество и да диктуват разпоредбите.

Всичко на борсата

Всичко това естествено се знае на пазара, само че с цел да се промени нещо, имаше потребност някой бушон да гръмне звучно. Явно тази роля се падна на " Фючър енерджи ", тъй като дни след излизането й от пазара - на 6 декември, Асоциацията на организациите на българските работодатели (в която влизат огромните бизнес организации КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ) публично изиска всички покупко-продажби на свободния пазар да се подписват на енергийната борса. Според нейната позиция държавните компании АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", НЕК, БЕХ, Министерството на енергетиката и Народното събрание би трябвало изрично да поддържат смяна в Закона за енергетиката, която да вкара това.

" Само по този начин ще се лимитират злоупотребите и пазарните операции. Сделките на една пълноценно функционираща борса са транспарантни и могат да бъдат проследени от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Изкарването на всичките покупко-продажби на свободния пазар на енергийната борса е битка с корупцията на дело, а не на думи. Съпротивата поражда подозрения ", написа в отвореното писмо на бизнеса, който прочее е най-големият потребител на електричество. Според работодателите това, което отсъства на свободния пазар, е прозрачността.

Още същия ден депутатът Делян Добрев, който е ръководител на парламентарната комисия по енергетика, внесе в Народното събрание план за законодателни промени, съгласно които производителите на електрическа енергия с конфигурирана мощ над 5Мв би трябвало да продават единствено на борсата. Идеята всички покупко-продажби с електрическа сила отвън контролирания пазар да се подписват на борсата не е нова. Още преди месец ръководителят на КЕВР Иван Иванов разгласи, че поддържа тази мярка като гаранция за повишението на прозрачността, само че предизвести още, че ще има и опозиция.

За смяната се е изказвал и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, съгласно който това ще докара до повишение ликвидността на борсата, като ще сътвори по-изгодна " реперна цена ". Схемата " всичко на борсата " е част и от предложенията на Световната банка за либерализацията на пазара у нас. Логиката е, че колкото по-ликвидна е енергийната борса, толкоз по-малко операции биха могли да се вършат.

Хората от сектора, подкрепящи концепцията, дават за образец януари тази година. Той беше рекорден във връзка с потреблението на електрическа сила в България. И с цел да не се стигне до режим на тока, министърът на енергетиката Теменужка Петкова краткотрайно забрани износа. Причината за това е, че купената отвън борсата сила (на закрепена в съответния миг стойност) може да се продава на открито, щом цената в района се увеличи задоволително. А когато всичко се търгува на борсата, настояват поддръжниците, първо ще се задоволяват вътрешните потребности, защото цените ще са съответстващи към дадения миг и дистрибуцията зад граница няма да е стопански оправдана.

Съпротивата на търговците

Неофициално " Капитал " научи, че енергийният министър Теменужка Петкова избира сходни промени да не се вършат. Против настояването всички покупко-продажби с електрическа енергия от свободния пазар да минават през енергийната борса публично се разгласи Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България. Нейният ръководител Мартин Георгиев разяснява за " Капитал ", че сходно нещо де факто се явява ограничаване на свободата на търговия: както за производителите, които ще имат единствено един канал за продажба, по този начин и за търговците, които няма да могат да ръководят дейно комерсиалните си позиции. Според него това ще рефлектира и върху потребителите, защото техните снабдители ще поемат повече опасности, които ще бъдат принудени да ценообразуват в продажбите си.

" Свободният пазар значи независимост на търгуването. А с тази концепция се връща моделът на единствен продавач - в тази ситуация Българската енергийна борса. И от свободен пазарът отива към централизиран. Макар и обществена, борсовата търговия на електрическа енергия постанова ограничавания, защото разрешава покупко-продажби единствено с така наречен общоприети артикули ", сподели той. По думите му в Европа сходна система работи единствено в Румъния и не инцидентно не е въведена в развитите пазари като Германия, Франция или Австрия.

Според Георгиев Европейската федерация на търговците на електрическа енергия също не поддържа търговия единствено през борсата.

Как това засегна " Фючър енерджи "

С отстраняването на " Фючър енерджи " от пазара на електрическа сила компанията официално не изпада във банкрут, само че губи главния си бизнес. При това състояние не е ясно дали компанията с към 80 чиновници ще може да заплати отговорностите си към НЕК, откакто попада като неизряден длъжник на такса " Задължения към обществото " в листата от 24 ноември. " Капитал " потърси за коментар притежателя на компанията Валентин Христов, само че до приключването на броя не получихме отговор от него.

На 4 декември е било извършено общо заседание на съдружниците във " Фючър енерджи " - самият Валентин Христов и компанията му " Аксис 7 ". Тогава е взето решение за освобождение на шефа Иван Стоянчев, като отсега нататък сдружението ще се управлява единствено от Христов. Сменен е и адресът на " Фючър енерджи ", което към този момент ще се обитава на ул. " Найден Геров " 6. На същия адрес се обитава и Асоциация " Свободен енергиен пазар ", в която членуват дузина търговци на ток.

Това не е първият случай, в който енергиен търговец излиза от пазара. По данни на ЕСО до момента са отстранени още пет координатора на общоприети балансиращи групи. Това са " Енемона ютилитис ", " Ар Си пауър енерджи ", " Кей Ар Джи ", " Данс енерджи " и " Тошел 92 ". Други три компании пък са се отдръпнали сами - " Гинмар съплай ", " Ват и волт ", " Ес И И пауър трейдинг ". А още две - " Грийн енерджи трейд " и " Фотони трейд ", са регистрирани, само че не правят активност.

По процедура клиентите на " Фючър енеджи ", които са над 5000, автоматизирано са трансферирани към доставчика от последна инстанция - НЕК. Т.е. те няма да имат непосредствени проблеми за снабдяването им с електрическа енергия. Цената на електрическата енергия, която закупуват от НЕК, обаче ще нарастне, само че те релативно бързо биха могли да си намерят нови снабдители. В тази връзка от ЕСО оповестиха, че срокът, в който електроразпределителните сдружения ще одобряват заявки за промяна на доставчика на тези клиенти, се удължава до 15 декември. Какво става със договорката за активите на CEZ

Събитията към " Фючър енерджи " размътиха съществено продажбата за над 300 млн. евро на българския бизнес на CEZ. Търговецът на ток India Power Corporation Ltd (IPCL) беше подал оферта и неофицилно беше стигнал до статут на предпочетен покупател на най-големия частен енергиен актив в страната - електроразпределителното " ЧЕЗ електроразпределение България ", снабдителното " ЧЕЗ електро " и търговеца на електрическа енергия " ЧЕЗ трейд ".

" Засега договарянията с всички претенденти по договорката не престават без каквито и да е промени ", изясни за " Капитал " Алис Хоракова от пресслужбата на CEZ. Чешката държавна компания обаче " ще реши дали да продаде или не българския си бизнес до края на тази година ", сподели още тя.

Освен тандема на " Фючър енерджи " имаше още четири претендента. Сред тях бяха Христо Ковачки (за който е подозрително, че може да обезпечи финансиране) и консорциум сред " Приста ойл " на братята Бобокови и турската STFA Yatirim (чиято оферта е била по-ниска). От два източника " Капитал " научи, че в този момент CEZ са дали ексклузивност на предлагането на пазарджишката " Инерком ", която има няколко дребни слънчеви централи. През лятото тя си беше осигурила сътрудник - словашкия металургичен магнат Зденек Земек, само че след това той излезе от съучастието.

Същевременно последният заинтригуван - чешката Energo-pro, което е притежател на едноименното електроразпределително сдружение в България, пласира сполучливо дебютната си емисия от обезпечени необезпечени облигации на стойност 370 млн. евро. Бе оповестено, че компанията ще употребява парите за погасяване на остарели отговорности (включително на облигациите на българското й дружество), само че се появиха и съмнения, че по този метод може да се обезпечават свежи пари, с които да се усъвършенства офертата за бизнеса на CEZ у нас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР