Свищов. Стопанска академия Димитър А. Ценов организира 22-то поредно издание

...
Свищов. Стопанска академия Димитър А. Ценов организира 22-то поредно издание
Коментари Харесай

Велико Търново: Средношколци от 20 града участваха в Национално ученическо състезание в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”

Свищов. Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” провежда 22-то следващо издание на Националното ученическо съревнование, което се организира в шест посоки – „ Счетоводство ”, „ Икономика и ръководство на туризма ”, „ Управление на планове ”, „ Аграрна стопанска система ”, „ Икономикс ”, „ Митнически и данъчен надзор ”, оповестиха от пресцентъра на образователното заведение . В надпреварата участваха 247 възпитаници, съпроводени от 48 учители от 27 междинни учебни заведения от Варна, Велико Търново (2), Враца (2), Генерал Тошево, Казанлък, Кнежа, Кърджали, Левски, Плевен (3), Пловдив, Полски Тръмбеш, Разград, Русе (2), Свищов (3), Силистра, Славяново, Сливен, Хайредин, Шумен, Ямбол. От страна на домакините, в организацията и провеждането на средношколската конкуренция участваха Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, представители на шест катедри и 47 ментори за ученическите екипи.
Приветствие от името на академичното управление към учениците и техните учители, при формалното разкриване на надпреварата, сервира зам.-ректорът по студентска политика и институционални връзки – доцент доктор Николай Нинов. С благопожелание за сполучливо показване, той провокира учениците, посредством своите познания, умения и истински хрумвания, да покажат за какво техните учители са избрали точно тях с цел да показват съответното учебно заведение. Участниците в надпреварата бяха приветствани и от ръководители или представители на катедрите-организатори в обособените посоки: проф. доктор Марияна Божинова – зам.-ректор и учител в катедра „ Икономика и ръководство на туризма ”; проф. доктор Георги Иванов – зам.-ректор и началник катедра „ Контрол и разбор на стопанската активност ”; проф. доктор Маргарита Богданова – началник катедра „ Стратегическо обмисляне ”; проф. доктор Атанас Атанасов – началник катедра „ Счетоводна отчетност ”; доцент доктор Марина Николова – началник катедра „ Аграрна стопанска система ”; гл. ас. доктор Таня Тодорова – теоретичен секретар на катедра „ Обща доктрина на стопанската система ”. След формалното посрещане, учениците започнаха работа по заложените от катедрите проблеми. Разпределени в разнообразни аудитории по екипи или за самостоятелно показване, състезателите бяха подпомагани от ментори, в лицето на асистенти, докторанти и изявени студенти от съответните специалности.
В направление „ Счетоводство ”, екипите работиха върху три проблема от счетоводната процедура. Всички участници демонстрираха познания по отношение на групиране детайлите на имуществото на предприятието и установяване на стойностния размер на главния капитал, привършване на счетоводни сметки и правене на оборотна ведомост, и ловко упражниха контролната функционалност на счетоводството.
Заданието, върху което работиха учениците в направление „ Икономика и ръководство на туризма ”, бе обвързвано с пазарното позициониране и продуктовото портфолио на две ресторантьорски вериги. В процеса на работа те трябваше да оценят пазарното държание на конкуриращите се ресторантьорски вериги. Участниците трябваше да вземат решение по отношение на създаването и налагането на нов артикул във всички заведения за хранене на една от обсъжданите ресторантьорски вериги като създадат изследване основавайки се на метода „ по отношение на конкуренцията ”.
Участниците в направление „ Управление на планове ” имаха за задача да разработят планово предложение по някоя от тематичните области, дефинирани в Националната стратегия за младежта 2016-2020 година и възможни за поддръжка през 2017 година: Младежко доброволчество и присъединяване в доброволчески инициативи; Развитие и признание на младежката работа; Активизиране на младежите в дребните обитаеми места; Младежко предприемачество; Европейски политики и председателство на България на Съвета на Европейски Съюз. Поради лимитираното време за работа, на екипите бе предоставено да дефинират проблем в границите на определената от тях тематична област, да формулират цел, да дефинират целевите групи на плановото предложение, да посочат дейностите, с осъществяването на които ще се реализиран задачите на плана, както и да показват предстоящите резултати от осъществяването на заложените в плана действия.
Състезателният проблем в направление „ Аграрна стопанска система ” бе озаглавен „ Избор на пазар за реализация на продукт/суровина “. На участващите екипи им се наложи да влязат в ролята на фамилно земеделско стопанство, което създава неповторим локален продукт/суровина. Екипите трябваше да защитят стимулирано предложение за реализация на продукта/суровината на европейския или локалния пазар под формата на презентация.
Състезанието в направление „ Икономикс ” бе самостоятелно и всеки участник имаше опция да избира дали да взе участие с есе или с тест. Катедрата-организатор приготви тест от 30 закрити въпроса, а за предпочелите да напишат есе бе дадена опция да избират сред две препоръчани тематики – „ Ако имахте свободен финансов запас от 200 000 лв. къде бихте го вложили? ” и „ Моето бъдеще в стопанската система на България ”.
В направление „ Митнически и данъчен надзор ” учениците решаваха проблем от региона на митническия и данъчния надзор, като за задачата им беше предоставена информация за осъществени външнотърговски интервенции. Екипите получиха формуляри с изискването и комплект от попълнени документи, отразяващи осъществените действия по покупко-продажбите. Решаването на проблема изискваше да се наблюдава документалното оформяне на покупко-продажбите, да се откри позволени ли са нарушавания на митническото и данъчното законодателство, да се дефинира типа и размера на наложените административни наказания.
Работата и представянето на тимовете и на самостоятелните участници бе оценена от журита, в състава на които с изключение на университетски преподаватели бяха и представители на практиката: Радостина Раданова – шеф на дирекция „ Младежки политики ” в Министерство на младежта и спорта, и Гергана Джугларска – старши специалист в дирекцията; Анелия Димитрова – зам.-кмет на община Свищов; Любен Кънчев – зам.-кмет на община Костинброд; Пепо Петров – изпълнителен шеф на „ Фондация за околна среда и земеделие ”; Емел Павлоолу – шеф на Общинска работа „ Земеделие ” гр. Свищов; шеф на банкова институция и притежатели на компании. Във всяко направление бяха връчени „ Награда на Ректора ” на Стопанска академия, „ Награда на катедрата ”, награди за 1, 2 и 3 място, специфични награди, както и награди, обезпечени от бизнеса. Всички участници получиха документ, който им дава правото да бъдат записани за студенти в Стопанска академия по първа мечтана компетентност и форма на образование.
В рамките на 22-то Национално ученическо съревнование се организира и учебно-методическа работна среща на тематика „ Възможности и вероятности пред актуалното икономическо обучение ”. В срещата участваха учители от училищата-партньори, преподаватели от катедрите-организатори в обособените посоки и представители на университетските центрове за следдипломно и факултативно образование.
При гостуването си в Стопанска академия, представителите на Министерство на младежта и спорта организираха работна среща с ректора. Те връчиха на доцент доктор Иван Марчевски приветствен адрес от зам.-министър Ваня Колева във връзка организирането на националното ученическо съревнование. „ С организирането на този конгрес се предизвиква интензивността на младежите, дава им се опция за изява и развиване потенциала на участващите младежи и в това време се разпространява един доста значим инструмент за осъществяване на политиката за младото потомство на страната – Национална стратегия за младежта (2016-202) ”, се споделя в приветствения адрес от зам.-министъра на младежта и спорта.
За актуалната календарна година, в Стопанска академия са планувани още две национални училищен надпревари. На 24 ноември средношколци ще се състезават в направленията „ Маркетинг ” и „ Международни стопански връзки ”, а на 1 и 2 декември ще се организира надпреварата по „ Банкиране, финансиране и бюджетиране ”. Предвидено е осъществяване на надпревари и в други посоки в разнообразни учебни заведения в страната.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР