Световното търсене на изкопаеми горива ще достигне своя връх до

...
Световното търсене на изкопаеми горива ще достигне своя връх до
Коментари Харесай

Прогноза: Световното търсене на петрол, газ и въглища ще достигне своя връх до 2030 г.

Световното търсене на изкопаеми горива ще доближи своя връх до 2030 година, защото по пътищата ще се движат от ден на ден електрически автомобили , а китайската стопанска система ще пораства по-бавно и ще се ориентира към по-чиста сила , което подкопава основанията за увеличение на вложенията. Това написа в отчета на Международната организация по енергетика /МАЕ/, предава „ Агенция Ройтерс “.

Докладът на МАЕ, която поучава индустриализираните страни, е в контрастност с мнението на групата на производителите на нефт – Организацията на страните експортьорки на нефт, която счита, че търсенето на нефт ще нараства дълго след 2030 година и приканва за нови вложения в петролния бранш в размер на трилиони.

В годишната си прогноза за международната енергетика, МАЕ съобщи, че пиковете в търсенето на нефт, природен газ и въглища са забележими през това десетилетие в нейния сюжет, учреден на сегашните политики на държавните управления – за първи път, когато това се случва. Изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол съобщи:

„ Преходът към чиста сила се реализира в международен мащаб и е неукротим. Въпросът не е дали, а какъв брой скоро – и колкото по-скоро, толкоз по-добре за всички нас. “

И още:

„ Правителствата, фирмите и вложителите би трябвало да поддържат прехода към чиста сила, вместо да го попречват. “

Графика в отчета на МАЕ демонстрира, че международното търсене на трите изкопаеми горива ще доближи своя връх до 2030 година Докато използването на въглища навлиза в внезапен спад след 2030 година, използването на газ и нефт остава покрай пиковото равнище през идващите две десетилетия.

Въпреки това МАЕ съобщи също, че при настоящето състояние търсенето на изкопаеми горива ще остане прекомерно високо, с цел да се реализира задачата на Парижкото съглашение за ограничение на повишението на междинните световни температури до 1,5 градуса по Целзий. В изказването на организацията се споделя:

„ Това рискува освен да утежни климатичните въздействия след годината на рекордни горещини, само че и да подкопае сигурността на енергийната система, която е построена за един по-хладен свят с по-малко рискови метеорологични феномени. “

Ролята на Китай се трансформира

До 2030 година МАЕ чака по пътищата в света да се движат съвсем 10 пъти повече електрически коли и показва политиките в поддръжка на чистата сила на основни пазари като фактор, който ще натежи на бъдещото търсене на изкопаеми горива.

Например, МАЕ към този момент чака, че 50% от новите регистрации на коли в Съединени американски щати ще бъдат електрически през 2030 година, спрямо 12% в прогнозата ѝ преди две години, значително вследствие на Закона за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати.

МАЕ също по този начин счита, че ролята на Китай като основен източник на напредък на търсенето на сила се трансформира.

Макар че през последното десетилетие на Китай се дължеше съвсем две трети от повишаването на международното ползване на нефт, инерцията на икономическия му напредък отслабва, а страната е „ енергиен център за чиста сила “, се споделя в отчета, като се прибавя, че повече от половината от международните продажби на електрически автомобили през 2022 година са в Китай.

Според МАЕ ключът към проведен преход е да се усилят вложенията във всички аспекти на системата за чиста сила , а не в изкопаеми горива. В отчета на МАЕ се споделя:

„ Краят на ерата на напредък на изкопаемите горива не значи завършек на вложенията в изкопаеми горива, само че подкопава основанията за всяко увеличение на разноските. “

В отчет на ОПЕК по-рано този месец се споделя, че апелите за прекъсване на вложенията в нови петролни планове са „ неправилни “ и „ могат да доведат до енергиен и стопански безпорядък “ .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР