Световното първенство по плуване в Южна Корея започна със скандал,

...
Световното първенство по плуване в Южна Корея започна със скандал,
Коментари Харесай

Австралиец отказа да застане до "допингиран безсрамник" на световното по плуване

Световното състезание по плуване в Южна Корея стартира със скандал, белязал финала на 400 метра свободен жанр при мъжете. Абсолютният любимец в дисциплината Сун Ян от Китай завоюва своята четвърта международна купа и оправда упованията, само че след надпреварата се развихри скандал, откакто неговият подгласник Мак Хортън от Австралия отхвърли да се качи на подиума.

Около китаеца има подозрения за потребление на допинг, като сега даже тече следствие.

Няколко месеца преди международното състезание китаецът не беше открит в дома си, като е трябвало да даде проба в интервал без надпревари. Въпреки, че е бил предизвестен Сун Ян не е бил на адреса си, а няколко дни не вдигал и телефона си.

Международната федерация по плувни спортове (FINA) реши да не го санкционира, а единствено го порица, което разгневи доста от съперниците му. Самият Хортън го назова " допингиран нахалник ".

През 2014 година той изтърпя тримесечна глоба от китайската федерация, откакто даде позитивна проба за стимуланта триметазидин.

" Нямам проблем с това, че не се качи на подиума поради мен. Ако не ме почита не ме интересува, само че той не почита целия китайски народ по този метод, това е недопустимо ", сподели китаецът пред кореспонденти.

 Австралиец отхвърли да застане до
© Reuters

Сун Ян и Хортън са огромните противници в дисциплината 400 метра, откакто китаецът господства на международните шампионати от 2013 година насам. Австралиецът е олимпийски първенец от Рио Де Жанейро.

Китайският плувец е още първенец на 200, 800 и 1500 метра, като е считан за един от най-универсалните плувци в свободния жанр след Йън Торп.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР