Световното кино осиротя без Годар. Много звезди днес изразиха скръбта

...
Световното кино осиротя без Годар. Много звезди днес изразиха скръбта
Коментари Харесай

Световното кино осиротя: Всички скърбят за Жан-Люк Годар

Световното кино осиротя без Годар. Много звезди през днешния ден показаха скръбта си от новината за кончината на огромния Жан-Люк Годар, оповестява Агенция Франс Прес.

Ален Делон , който взе участие във кино лентата на Годар от 1990 година " Новата вълна ", показа, че " една цяла страница в историята на киното бе затворена. Благодаря ти, Жан-Люк, за хубавите мемоари. Знаеш, че постоянно ще съм горделив от обстоятелството, че " Новата вълна " е част от моята филмография ".
 

— Alain Delon Society (@DelonSociety)
Със гибелта на Жан-Люк Годар международното кино загуби " един от последните си велики създатели ". Това съобщи актрисата Бриджит Бардо, която се сбогува с режисьора с обява в Туитър. Тя бе измежду любимките на френския режисьор. Публикацията й бе съпроводена от черно-бяла фотография, на която е с Годар по време на фотосите на кино лентата " Презрение " през 1963 година Според френските критици с помощта на продукцията Бриджит Бардо да се изравни с кино звезди като Грета Гарбо и Марлене Дитрих.
 
créa le Mépris et c’est à bout de souffle qu’il a rejoint le firmament des derniers grands créateurs d’étoiles...
— BRIGITTE BARDOT (@brigitte_bardot)
Жил Жакоб, някогашен президент на Кинофестивала в Кан, сподели, че за него Годар е Пикасо на киното. " Със своята вътрешен глас той изпревари времето, в което снимаше, играеше с думите, картините и цветовете. Неговите филми са жалони, мрачни и прелъстяващи. Сега международното кино осиротя. "  

Френският културен министър Рима Абдул Малак написа в Туитър: " Жан-Люк Годар разруши всички клишета в киното и сътвори вълна, изпълнена с смелост, независимост, безкомпромисност. "
 

— Rima Abdul Malak (@RimaAbdulMalak)
Журналистът и писателят Филип Лабро сподели: " Годар си отиде. За всеки, който е бил на премиерата на " До финален мирис " преди време, това е взривяващ спомен от вселената на киното. Годар беше режисьор с неповторима филмография, разграничена сред две столетия. 
Организаторите на фестивала в Кан припомниха, че 21 кино лентата на Годар са били показвани в другите издания през годините. Режисьорът е печелил две Златни палми - през 2014 година за " Сбогом на езика " и през 2018 година за изцяло творчество.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР