Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва от Плевен на национално

...
Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва от Плевен на национално
Коментари Харесай

Веско Ешкенази на турне в България с музиката на Бах, Фреди Меркюри и Джако

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази потегля от Плевен на национално турне с шедьоври от Бах до Фреди Меркюри и Майкъл Джексън. В тази премиерна стратегия той още веднъж ще бъде солист на Плевенската филхармония и ще премине през летните театри и огромните концертни зали на десетки български градове.

Премиерата на новата стратегия на Веско Ешкенази провокира възторг в Плевен. Доверих се на младите и успяхме, призна пред публиката именитият музикант. На диригентския пулт е младият маестро Георги Милтиядов, който е създател и на всички симфонични аранжименти на фамозните творби в програмата.

Концертът бе открит с осъществяване на " Мелодия " от украинския композитор Мирослав Скорик за оркестър, соло цигулка на Веско Ешкенази и с оперния хор " Гена Димитрова " с диригент Анелия Дечева. Преди да извърши и тематика от кино лентата " Списъкът на Шиндлер " Ешкенази акцентира, че тя е настояща, тъй като, както се изрази „ Трябва да пазим човечеството!”. Специално за програмата екипът бе получил и подарък от фондация " Петко Стайнов " - " Хоро " от " Тракийски танци ", което подвигна на крайници публиката.

Младостта, на която е заложил Веско Ешкенази в новия си план, се изяви доста безапелационно посредством присъединяване на акордеонистката Вероника Тодорова – известна измежду феновете като " международен щампион по акордеон ". Тя показа и една своя творба, въодушевена от реката в родното село Дебнево.

Силни прочувствени акценти в концерта сложиха " Токата и фуга " от Бах, пиеси от Пиацола, Руджери, Мориконе, Хачатурян, Вивалди, Моцарт. За публиката бяха изненада и мотив за възторзи " отлично " новите аранжименти. Градусът на страстите се увеличи и след осъществяване на пиеси от Франк Синатра ( " Ню Йорк " ), Фреди Меркюри ( " Бохемска история " ) и от Майкъл Джексън ( " Трилър " ) - една осъществена младежка фантазия на Веско Ешкенази, както самичък призна пред слушателите си. Изпълнителите извършиха на бис ослепителен " Чардаш " от Монти за цигулка, акордеон и оркестър.

Следва посещение на екипа в Троян на 23 май. Турнето включва още Варна, Бургас, Пловдив, Сливен, Ямбол, Копривщица, Стара Загора, Велико Търново и други градове. Концерти, които не трябва да се пропущат, са безапелационни ценителите на музиката, който претърпяха вълнуващия театър.

Веско Ешкенази свири на цигулка " Гуарнери дел Джезу " (Guarneri del Gesu) от 1738 година Той е лауреат на интернационалните състезания, концермайстор е на Кралския Концертгебау оркестър от 1999 година, свири под диригентството на изтъкнати диригенти в целия свят.

Вероника Тодорова е почнала образование по акордеон в Троян, след което продължава в Дийц-Германия. До 2007 година е студентка в Джаз-академия на Ренцо Руджери-Италия, приключва и инструментална педагогика в академия в Дармщад-Германия. Свири на най-престижните подиуми, притежател е на доста първи награди от състезания по света. През 2020 година, след 17 години отвън България, се завръща в родината и открива свое място и на българската сцена.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР