Световният шампион Франческо Баная записа три нули в първите пет

...
Световният шампион Франческо Баная записа три нули в първите пет
Коментари Харесай

Баная: Спринтовете ми помагат в защитата на титлата

Световният първенец Франческо Баная записа три нули в първите пет съществени надпревари в MotoGP за 2023 година, откакто не взе точки в Аржентина, Съединени американски щати и Франция. В Аржентина и Съединени американски щати водачът на Дукати остана с празни ръце след лични неточности, до момента в който във Франция в неделя той не приключи след контакт с Маверик Винялес.

Въпреки тези си три нули Баная е отпред в генералното класиране в MotoGP след първите пет кръга за годината с актив от 94 точки. От тези 94 пункта 50 са пристигнали от двете победи на италианеца в Португалия и Испания, а останалите 44 са от резултатите му в спринтовите съревнования, които бяха въведени в MotoGP при започване на този сезон.

В тях досега Баная има две победи (Португалия и САЩ), едно второ (Испания), едно трето (Франция) и едно шесто място (Аржентина). Това значи, че Баная непроменяемо влиза в точките в събота, което по думите на самия водач му е от голяма помощ в отбраната на международната купа в кралския клас.

„ Със сигурност спринтовите надпревари ми оказват помощ, без тях щях да съм доста обратно. Имам 50 точки от главните надпревари и 44 от спринтовете, тъй че те несъмнено ми оказват помощ. Тази година ние постоянно сме в челото, до момента в който представянето на другите водачи варира, това също ми оказва помощ към момента да съм водач.

„ В предишното нямаше да съм отпред с тези три нули, защото постоянно имаше едни и същи водачи в челото и всяка такава неточност тежеше доста. Но това се промени, може би тъй като в този момент всички малко или доста разполагаме с една и съща техника и всеки има капацитета да завоюва.

„ Лимитът, ние сме по-близо до него, може би поради аеродинамиката или нещо друго. Преди години заводските тимове бяхме в челото, след което идваха частните отбори, които губеха по 6-7 десети на обиколка. Нещата се трансформираха “, съобщи Баная.

Свидетелство за неговите думи е фактът, че единствените съществени надпревари, които не бяха извоювани от него досега през годината бяха извоювани от водачи на сателитни тимове. Алекс Ринс от LCR Хонда победи в Гран При на Америките до момента в който Марко Бедзеки от VR46 Дукати бе над всички в надпревари в Аржентина и Франция.
 Почти непогрешим Бедзеки завоюва Гран При №1000 в MotoGP, Баная още веднъж не приключи Почти непогрешим Бедзеки завоюва Гран При №1000 в MotoGP, Баная още веднъж не приключи
Именно италианецът щеше да е отпред в общото нареждане, в случай че в MotoGP нямаше спринтови надпревари през 2023 година. В него той щеше да води с актив от 76 точки и задатък от 18 пред Йоан Зарко (Прамак Дукати). Баная щеше да е чак на третото място, на 26 пункта (повече от една победа) зад Бедзеки.

В реалност обаче Баная е отпред с 94 точки и задатък от единствено една пред Бедзеки. Брад Биндър (КТМ), който има две победи и още един подиум в спринтовете, само че единствено едно призово класиране в неделя е трети с 81 пункта. Зарко пък е чак на пето място в общото нареждане с 66 точки на своята сметка. Пред него с 80 пункта е съотборникът му Мартин, който без спринтовете щеше да е пети с 44 точки.
 Пълно класиране при водачите в MotoGP след Гран При на Франция Пълно класиране при водачите в MotoGP след Гран При на Франция
Пред него с изключение на Бедзеки, Зарко и Баная щеше да е още и Куартараро, който има събрани 48 пункта от главните надпревари. В реалност обаче международният първенец за 2021 година е едвам осми с 49 точки. Единствената си точка от спринт водачът на Ямаха завоюва за деветото си място в късото съревнование в Аржентина.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР