Световният индекс на цените на Организацията по прехрана и земеделие

...
Световният индекс на цените на Организацията по прехрана и земеделие
Коментари Харесай

Агенция по храните на ООН: Световните цени на храните падат и през юни

Световният показател на цените на Организацията по издръжка и земеделие (ФАО) на Организация на обединените нации падна за следващ месец през юни и стигна до най-ниското си равнище от повече от две години, написа Ройтерс.

Резултатът е най-ниският от април 2021 година и значи, че показателят към този момент е с 23,4% под историческия връх, доближат през март 2022 година

Причината е спада в цената на захарта, растителните масла, зърнените храни и млечните артикули.

ФАО заяви през днешния ден, че ценовият ѝ показател доближи приблизително 122,3 пункта през юни по отношение на ревизирани 124,0 за предходния месец. Индесът наблюдава най-търгуваните хранителни артикули по света. Предварителният показател за май беше 124,3 пункта.

ФАО разгласява обособен отчет за предлагането и търсенето на зърнени култури, в който прави прогноза, че международното произвеждане на зърнени култури тази година ще бъде 2,819 милиарда тона. Това е леко над оценката от предишния месец и бележи 1,1% нарастване по отношение на равнищата от 2022 година

Според организацията по-високата прогноза се дължи съвсем напълно на по-добрите вероятности за световното произвеждане на пшеница, като прогнозата е нараснала с 0,9% до 783,3 милиона тона.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО спада с 2,1% през юни по отношение на предходния месец, заради спад на цените на царевицата, ечемика, соргото, пшеницата и ориза.

Индексът на цените на растителното олио пада с 2,4% на месечна база и доближава най-ниското си равнище от ноември 2020 година Причината са по-ниските международни цени на палмовото и слънчогледовото олио.

Индексът на цените на захарта падна с 3,2% по отношение на предишния месец. По този метод бележи първия си спад след четири поредни месечни покачвания. Според ФАО, повода е положителния прогрес на реколтата от захарна тръстика през 2023/24 година в Бразилия и слабото световно търсене на импорт.

Индексът на цените на млечните артикули се намалява с 0,8% по отношение на май, до момента в който показателят на месото остава съвсем неизменен.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР