Световните номер 1 и 2 в класацията на WTA излизат

...
Световните номер 1 и 2 в класацията на WTA излизат
Коментари Харесай

Жабер и Швьонтек излизат в битка за историята

Световните номер 1 и 2 в класацията на WTA излизат в дуел за исторически трофей. И Полша, показана от Ига Швьонтек, и Тунис - от Онс Жабер, нямат купа от US Open, което прави конфликта тази вечер още по-интересен. Континентът Африка даже не е имал финалистка до появяването на Жабер. 

Статистиката сред двете е равна - по два триумфа. В първия им дуел, състоял се през 2019 година на хард във Вашингтон, до сложен триумф стига Швьонтек (4:6, 6:4, 6:4). На 1/8-финалите на “Уимбълдън ” през предишния сезон Жабер се реваншира с победа с 5:7, 6:1, 6:1. На шампионата в Синсинати малко по-късно през 2021-а, тунизийката беше още по-категорична - 6:3, 6:3. Тази година двете се срещнаха на финала на конкуренцията в Рим, като Ига изравни серията след триумф с 6:2, 6:2 на обичания й клей. 
 Исторически край на US Open Исторически край на US Open
На хартия изявен любимец е полякинята. 21-годишната състезателка, родена във Варшава, прави свръхестествен сезон. До момента през годината международната номер 1 е спечелила 6 трофея, измежду които купа на “Ролан Гарос ”, и турнирни победи в Маями, Индиън Уелс, Рим, Доха и Щутгарт, регистрирайки 50 триумфа и едвам 7 провали до старта на най-престижната тенис конкуренция в Съединени американски щати. 

На кортовете на “Флашинг Медоус ” в Куинс полякинята започва обещаващо. В първите си три срещи Швьонтек записа безапелационни победи над Ясмин Паолини (6:3, 6:0), шампионката от 2017 година и представителка на домакините Слоун Стивънс (6:3, 6:2) и над друга американка - Лорън Дейвис (6:3, 6:4). В идващите дуели тя отстрани след изгубен първи сет Джули Ниймайер (2:6, 6:4, 6:0) и 8-ата сложена Джесика Пегула с 6:3, 7:6, а в полуфинала обърна и 6-ата Арина Сабаленка (3:6, 6:1, 6:4), демонстрирайки страховит темперамент. 
 Швьонтек сподели темперамент и ще спори за купата на US Open Швьонтек сподели темперамент и ще спори за купата на US Open
Успех за нея на финала ще значи и повече от двойна разлика по точки сред първата и втората след обновяването на международната класация - Швьонтек ще бъде с 10365 точки, а втората - Жабер - с 5090 пункта. 

От своя страна, тунизийката се бори за нови върхове за родината си. След като през сегашния сезон Жабер се трансформира в първата африканка с купа на шампионат от сериите WTA 1000, извоюван в Мадрид, в този момент тя се е насочила и към това да стане първата шампионка от шампионат от Големия шлем при дамите от Африка. 
 Безупречно показване обезпечи на Жабер втори следващ край в шампионат от Големия шлем Безупречно показване обезпечи на Жабер втори следващ край в шампионат от Големия шлем
Нейният път до финала мина с двусетови победи над американките Мадисън Бренгъл (7:5, 6:2) и Елизабет Мандлик (7:5, 6:2). В трети кръг тя срещна сериозен отпор от 31-ата в схемата Шелби Роджърс, само че победи с 4:6, 6:4, 6:3. В идващите си три дуела до финала Жабер не даде сет на противничките си (Вероника Кудерметова, Айля Томлянович и Каролон Гарсия). 

Африка против Европа и Тунис против Полша. Коя ще наследи Ема Радукану на трона на US Open при дамите? Предстои да разберем!

Гледайте спорт на MAX с всички най-вълнуващи тенис дуели от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР