Световните автори са писали на най-различни места – от кафенета

...
Световните автори са писали на най-различни места – от кафенета
Коментари Харесай

15 места, които можете да посетите, където са написани известни произведения

Световните създатели са писали на най-различни места – от кафенета до затвори, а феновете на литературата и през днешния ден могат да посетят доста от тези източници на ентусиазъм.

Ето един лист с по-достъпните местпоположения из планетата ни, които могат да се видят и от нас, цивилните.

 The Elephant House

Може би има нещо магическо в чая и кафето, които се сервират в The Elephant House. През 90-те години на предишния век Джоан К. Роулинг живее в Единбург дружно с щерка си Джесика. Тя колкото да свързва двата края с приход единствено от обществени помощи и прекарва огромна част от времето си в работа в това кафене върху концепцията си за разказ за юноши. Завършеното произведение тя озаглавява „ Хари Потър и философският камък “. Книгите за дребния вълшебник, несъмнено, стават едни от най-големите бестселъри на всички времена. Освен „ Къщата на слоновете “ можете да вземете влака от Манчестър до Лондон – Роулинг споделя, че концепцията за романа й хрумва за първи път по време на четиричасово забавяне на влака, до момента в който пътува по този маршрут в препълнен вагон.

Днес на мястото на фамозния френски затвор от 17 и 18 век се намира многолюден площад, наименуван Площад на Бастилията. Тук са били затваряни доста от враговете на краля, в това число Франсоа-Мари д’Аруе, по-известен като Волтер. Неговото закононарушение е написването на ирония за френското държавно управление. Докато е зад решетките в продължение на 11 месеца, той написва нещастието „ Едип “, която се трансформира в първия му сценичен шлагер.

Поетът и публицист Дилън Томас израства в Уелс при започване на XX век. През последните четири години от живота си той живее със своето семейство в къща за лодки в заспалото крайбрежно селце Лаугърн. В заслон, ситуиран над лодкостоянката, Томас работи върху доста от своите творби. Въпреки че умира по време на посещаване в Ню Йорк през 1953 година, той е заровен на територията на църквата „ Свети Мартин “ в Лаугърн. А къщата е отворена за обществеността и разполага с чайна и изложбена повърхност.

Един от най-известните жители на хотел Плаза в Сентръл парк е немирната 6-годишна Елоиз, която живее на „ най-високия етаж “. Кей Томпсън разгласява първата си книга за Елоиз през 1955 година, откакто е живяла в хотела. Малкото момиченце е непокорно и без родители и доста от приятелите на Кей считат, че двете доста си наподобяват.

 Lesdeuxmagots

През 40-те и 50-те години на предишния век Жан-Пол Сартр и Симон дьо Бовоар са постоянни първо в Café de Flore, а по-късно и в Les Deux Magots. Сартр написа, че типичният им график е бил да работят върху писането си в кафенето от 9:00 ч. сутринта до обяд, прекъсвали за обяд, срещали се с другари от 14:00 до 16:00 ч. и по-късно подновявали писането до 8:00 вечерта. Възможно е в кафенетата философът Сартр да е написал екзистенциалистката си пиеса „ Без излаз “, а Бовоар да е работила върху главния си феминистки метафизичен труд „ Вторият пол “.

От 1938 година до 1976 година писателката на мистерии Агата Кристи прекарва огромна част от времето си в Гринуей Хаус – имението ѝ на река Дарт в Девън, Англия. Под разнообразни имена в Гринуей се разиграват романите ѝ „ Пет дребни прасенца “, „ Изпитание за почтените “ и „ Двойно ликвидиране “. Кристи намира ваната за идеално място за хрумвания и в нейната има специфичен перваз за хартия, моливи и ябълки. (Кристи обича да яде ябълки може би толкоз, колкото и героинята ѝ Ариадна Оливър, другарка на Еркюл Поаро). Сега Гринуей е благосъстоятелност на Националния концерн в Англия и е отворен за обиколки.

 Shaw's writing hut

В продължение на 40 години, считано от 1906 година, Джордж Бърнард Шоу основава по-голямата част от пиесите си в издигната от него колиба на въртяща се платформа, която може да се обръща, с цел да следва слънцето, до момента в който работи денем. Къщичката за писане е част от имението му, наречено „ Ъгълът на Шоу “ в британската провинция. Малката сграда е била оборудвана с електрически радиатор, пишеща машина и легло за сънливост. Шоу назовава пространството Лондон, с цел да може, в случай че някой противен човек му звъни, да каже: „ Съжаляваме, само че сега съм в Лондон “. Ъгълът на Шоу също е част от Националния концерн и е отворен за гости.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР