Световната здравна организация (СЗО) съобщи за 5% спад на заболеваемостта

...
Световната здравна организация (СЗО) съобщи за 5% спад на заболеваемостта
Коментари Харесай

COVID-19: Сблъсъци в Китай, Бразилия връща маските в самолетите

Световната здравна организация (СЗО) заяви за 5% спад на заболеваемостта от COVID-19 в международен мащаб за последната седмица спрямо предходната. Общо над 2,4 милиона души се заразиха с ковид през последната седмица, над 7800 от починаха.

Броят на инфекциите е с 5% по-малък от този през предходните седем дни, а смъртните случаи са намалели с 13%, заяви СЗО нощес.

Според седмичния информативен бюлетин на СЗО през седмицата в международен мащаб са регистрирани 2 353 866 случая на заразяване и 7431 смъртни случая.

Увеличение на случаите през предходните седем дни се следи в Югоизточна Азия (повишение с 8 %) и в Северна и Южна Америка (повишение с 3 %). В същото време в Източното Средиземноморие се следи спад с 22%, в Европа – с 11%, а в Африка - 9%.

Смъртността в Европа е намаляла с 26%, в Източното Средиземноморие - с 20%, а в Северна и Южна Америка с 11%. В същото време предходната седмица се следи растеж на смъртните случаи в Африка (повишение от 124%) и Югоизточна Азия (ръст от 13%).

Най-много случаи на заразяване за седмицата е регистриран в Япония - 549 005. Следват Република Корея (371 241 души), Съединени американски щати (274 067 души), Франция (251 643 души), Германия със 155 951 души.

В Съединени американски щати обаче са регистрирани най-вече смъртни случаи за седем дни – 2202, следвани от Япония със 683, Франция с 506 и Бразилия с 453 жертви. На финала на челната петица е Русия (407 починали).

Към 24 ноември СЗО е получила известия за 636 089 587 души, инфектирани с ковид от началото на пандемията, и за 6 604 704 смъртни случая.

По последни данни в света са сложени 12,94 милиарда дози ваксини против ковид. На всеки 100 души 100 души са сложени 166,06 ваксини, 64 души на 100 са напълно имунизирани, а 29,62 от тях са получили и най-малко една бустерна доза.

Бразилия

Бразилия вкарва още веднъж наложителното носене на маски на летищата и в самолетите. Решението е взето от Националната организация по хигиеничен контрол по рекомендация на асоциацията на лекарите епидемиолози и на ръководители на локални здравни органи поради повишаване на броя на инфектираните.

Предложено е да се върне и наложителното носене на маски в публичния превоз и затворени пространства, само че към този момент не е взето такова решение. За последната седмица страната регистрира над 95 000 нови случая, което е покачване с една трета по отношение на предходния интервал.
Освен това държавното управление отпусна спомагателни 70,5 милиона евро за закупуване на ваксини, с цел да подсигурява, че страната разполага с задоволително контрактувани и закупени дози, с цел да отговори на нуждата от използване на бустерни дози с иРНК ваксини, както и да разреши придобиването на ваксини, приспособени предвид на циркулиращите разновидности .

Франция

Изправена пред вълна от заразяване и хоспитализации заради трите епидемии, засегнали Франция едновременно - КОВИД-19, грип и бронхиолит при децата, парижките лечебни заведения взеха решение да задействат второто ниво на проекта си за изключителни обстановки в лечебните заведения. Поради неналичието на задоволително личен състав и потенциал спрямо броя на случаите, някои неспешни интервенции може да бъдат анулирани.

Китай

Китай е изправен пред рекордно висок брой на новите случаи. Властите в град Чжънчжоу постановиха карантина на редица квартали с население над 6 000 000 души. Стигна се и до конфликти сред полицията и протестиращи против ограниченията.
Пекин е на процедура в локдаун, въпреки че управляващите не употребяват тази дума. Но от ден на ден магазини затварят, а заведения за хранене и кафенета продават единствено храна и питиета за у дома, откакто броят на новите случаи се утрои и доближи най-високото си ниво от началото на пандемията.



Проучване

В същото време екип от китайски и австралийски учени откри при ново проучване нов вирус, сходен на COVID-19, който може да болести хора и добитък. Учените са взели проби от 149 прилепа в провинция Юнан, която граничи с Лаос и Мианма, и са разпознали пет вируса, " които евентуално са патогенни за хората или добитъка ".

Изследването (което е на стадий предпечат и още не е рецензирано) демонстрира, че прилепите постоянно са инфектирани с по няколко вируса по едно и също време. Това е значимо, защото демонстрира капацитета на съществуващите вируси да разменят елементи от генетичния си код - развой, прочут като рекомбинация - с цел да образуват нови патогени. То демонстрира и ясна и непрекъсната опасност от нови прехвърляния на вируси от животни към хора.  Според предходни изследвания всяка година в Южен Китай и Югоизточна Азия до 400 000 души се заразяват от вируси, пренасяни от прилепи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР