Световната здравна организация (СЗО) обяви, че официално ще преименува вируса

...
Световната здравна организация (СЗО) обяви, че официално ще преименува вируса
Коментари Харесай

СЗО ще преименува маймунската шарка заради расизъм и дискриминация

Световната здравна организация (СЗО) разгласи, че публично ще преименува вируса на маймунската едра шарка, който се популяризира по целия свят, заради опасения, че провокира расизъм и дискриминация. Генералният шеф на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви в изказване, че СЗО работи с сътрудници и специалисти от целия свят за преименуване на вируса на маймунската едра шарка и най-скоро ще оповести новото име на вируса.
Миналата седмица повече от 30 интернационалните учени обявиха, че името "маймунска едра шарка " е "дискриминационно и заклеймяващо " и че незабавно би трябвало да се промени. Говорител на учените съобщи, че при наименованията на заболяванията би трябвало да се заобикалят географски райони и имена на животни, като добави: "Постоянното споменаване и наименуване на този вирус като африкански е освен неправилно, само че и дискриминационно и заклеймяващо ".
По последни данни на СЗО в света са открити към 1300 случая на маймунска едра шарка, най-вече в страни от Западна Европа, където заболяването не е ендемична.. По данни на Европейски Съюз на територията на съюза в 19 страни членки са открити към 900 случая на маймунска едра шарка, което принуди Брюксел да подпише съглашение за закупуване на 110 000 дози ваксина против маймунска едра шарка.
Здравните специалисти оповестяват, че признаците на вируса са кожни обриви, тресчица и главоболие. За тях той е прочут от години като ендемичен вид вирус, популяризиран в Западна и Централна Африка, който се следи при разнообразни бозайници, само че действителният източник на вируса е незнаен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР