Световната футболна асоциация (ФИФА) обмисля преразглеждане на правилата, които уреждат

...
Световната футболна асоциация (ФИФА) обмисля преразглеждане на правилата, които уреждат
Коментари Харесай

ФИФА обмисля промяна на правилата за смяна на националността

Световната футболна асоциация (ФИФА) обмисля преразглеждане на разпоредбите, които уреждат допустимостта даден състезател да смени националния тим, който съставлява. Ще се прегледат и изключенията, които разрешават на даден футболист да играе за избрана страна, откакто преди този момент е играл за друга.

Виктор Монталяни, началник на Комисията на заинтригуваните страни на ФИФА, изясни, че има проблеми във връзка с разпоредбите, които разрешават на футболисти да играят за страни, в които не са родени или нямат никаква връзка. " Има толкоз доста проблеми, които се появяват през годините, тъй като светът се трансформира, миграцията се трансформира също ", съобщи канадецът, който е президент на Конфедерацията на Северна и Централна Америка и Карибския басейн (КОНКАКАФ).

" В последните години се сблъскваме със обстановки, за които не сме замисляли преди. Особено в Азия, Африка и нашата конфедерация. Според мен в този момент е подобаващото време да разгледаме разпоредбите и да забележим дали има решения, които да се вземат, без да се навреди на целостта на играта ", сподели Монталяни.

Понастоящем, в случай че футболист е играл за една страна, той не може да минава към различен народен тим, даже и да има двойно поданство. От футболната федерация на Кабо Верде предложиха това предписание да бъде облекчено, когато играч е играл единствено един или два мача и няма действителен късмет да пробие в представителния тим.

В момента футболист може да играе за страна, друга от тази, в която е роден, единствено в случай че е живял или играл в нея в продължение на пет или повече години. Съществуват и други случаи да се получи паспорт, в случай че се потвърди роднинска връзка – най-често родители, прадеди и така нататък Монталяни изясни, че обмисля да предложи срокът да бъде повишен от досегашните пет години.

Съществува вид ФИФА да разиска и скица за обезщетение в случаите, когато даден състезател минава през юношеската система на една страна и играе за нея, преди да премине към друга национална федерация. Така страната, която е построила даден футболист, ще бъде обезщетена с парична сума.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР