Светлинното замърсяване ще има материални и културни последици, много от

...
Светлинното замърсяване ще има материални и културни последици, много от
Коментари Харесай

Сателитите в орбита вече са безпрецедентна глобална заплаха за природата и науката

Светлинното замърсяване ще има материални и културни последствия, доста от които са сложни за прогнозиране, само че би трябвало да се чакат.

Според най-консервативните оценки от 2019 година, посредством най-вече на съзвездието Starlink на SpaceX, броят на спътниците на височина до 2 хиляди км се е удвоил. Ако всички оповестени проекти бъдат изпълнени, в близко бъдеще към тях ще бъдат добавени още хиляди спътници. Всеки нов спътник усилва риска да се блъсне в различен обект в орбитата на Земята и да сътвори доста парчета. Това ще усили така и така впечатляващия облак от парчета в орбита и затова ще умножи потоците светлина, отразени назад към Земята.

Вероятно първите, които страдат от светлинното замърсяване, са астрономите и всички, които обслужват тази промишленост. Специално извършена симулация сподели това за строящата се обсерватория в Чили " Вера Рубин " с матрица с невиждана разграничителна дарба, най-тъмната част от небето ще стане по-ярка със 7,5% до края на идващото десетилетие.

Приблизително...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР