Свети Елевтерий, син на знатен римски гражданин, бил възпитан в

...
Свети Елевтерий, син на знатен римски гражданин, бил възпитан в
Коментари Харесай

На 15 декември почитаме свещеномъченик Елевтерий и майка му света Антия

Свети Елевтерий, наследник на благороден римски жител, бил учтив в християнско благочестие от майка си. Добродетелите му били толкоз огромни, че на 20-годишна възраст той към този момент бил свещеник на Илирия.

По време на ръководството на император Адриан (II в.) Свети Елевтерий бил обезглавен в Рим, дружно с майка си Света Антия, поради смелата му проповед за Христос. Епарх Корив, който измъчвал свети Елевтерий, самичък повярвал в Христос и също бил екзекутиран.

Житие на свещеномъченик Елевтерий и мъченица Антия

В църквата „ Успение Богородично “ в региона на Неа Йония се намират мощите на свещеномъченик Елевтерий, който през II век е умрял страдалчески дружно с майка си Антия.

Както се споделя в обичайното житие, светецът е роден в Рим, където татко му е заемал висок пост в двора. След ранната гибел на татко си, майката на Елевтерий Антия, дружно с дребния си наследник, скрито се причислява към възходящата християнска общественост, подпомагайки финансово дребна група възпитаници на св. деятел Павел.

Според едно от преданията тя е била кръстена от самия деятел като госпожица. Веднъж епископът на Рим Анаклет (76-88 година, третият свещеник на Рим след Петър и Лин) забелязал благочестието и благородството на нравите на младежа и решил да му помогне да получи образование и обучение. На 15 години младежът става дякон, на 17 – духовник, на 20 – свещеник.

След посвещаването в епископски ранг той отива да пасе стадото Христово в Авлона. Анфия отива там с него.

Скоро вестта за младия епископ-чудотворец се разнесла из цяла Илирия и Епир  и славата му била толкоз огромна, че римските управляващи се разтревожили и почнали да му пречат. В последна сметка той е арестуван по заповед на император Адриан.

Един от стотниците, които пристигнали да го вземат, влезнал в храма сега, когато Елевтерий произнасял проповед. След като изслушал проповедта, този стотник (името му било Феликс) поискал да стане християнин и изискал да бъде кръстен. Покръстил се, а по-късно по гледище на самия Елевтерий извършил заповедта – довел епископа в Рим.

Елевтерий бил подложен на мъчения, които били следени от локалния държател Хориб. Виждайки, че светецът остава незасегнат след потапяне във врящо масло, мъчения върху нажежена желязна решетка, бичуване и престой в горяща пещ, владетелят също приема християнството.

Епископ Елевтерий, стотникът Феликс, владетелят Хориб и няколко други хора, обърнати от Елевтерий, били  обезглавени. Майката на владиката Анфия стояла над тялото на сина си в молитва. Нея също я хванали и й отрязали главата. Това се случило през 120 година от Рождество Христово.

Свети Елевтерий и Антия се смятат за настойници на бременните и родилките. Освен това се молим на св. Елевтерий за пленниците, а на двамата тези светци – за отбрана от намесата на демоничните сили. Името Елевтерий значи „ независимост “ и по тази причина борците за самостоятелност по време на гръцкото въстание и Православната гръцка черква в Албания са му се молили под игото на комунистическия атеизъм.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР