Свети Бонифаций Римски е роден през 3 век в Рим.

...
Свети Бонифаций Римски е роден през 3 век в Рим.
Коментари Харесай

Празник е! Красиви имена имат повод да почерпят заради голям светец

Свети Бонифаций Римски е роден през 3 век в Рим. Според житието му, той бил шеф на парцелите на Аглая, дъщерята на префекта на Рим - Акций. Бонифаций бил ухажор на знатната римлянка, прочут алкохолик, само че имал положително сърце и бил милосърден към нищите и помагал на нуждаещите се.
Неговата стопанка Аглая била християнка, която събирала свети мощи. Затова го пратила в Мала Азия да купи мощи на мъченици за вярата. Бонифаций, дружно с плебеи от имението на господарката си, отпътували за Мала Азия и по-точно в град Тарс, където станал очевидец на мъченичеството на 20 християни.
Когато видял техните премеждия и той повярвал и изповядал себе си като християнин. Той коленичил и отказал да се поклони на боговете на римляните. Тогава го изпратили на изтезания. След което бил посечен с меч. Робите на Аглая го търсили три дни, като мислили че той е някъде в кръчмите. Когато го намерили, Бонифаций бил към този момент посечен и съумели да го изплатят за 500 златни монети.
Помазали останките му с благовония и ги пренесли в Рим. След като го пренесли в Рим, Аглая построила дребен храм в рамките на своето имение на Латинския път и погребала мощите му там. След нейната гибел и тя била заровена до него.
През Vll век на хълма Аветин в Рим била издигната черква, отдадена на Алексий човек Божий и свети страдалец Бонифаций, където пренесли мощите му. В днешни времена те не престават да се пазят там. Наред с неговата памет, през днешния ден се празнува и паметта на света Аглая, която била призната в сонма на светците след блажената си кончина. Свети Бонифаций избавя от пиянството. Молитвите към него спомагат за спасението от този недостатък.
Имен ден честват: Аглая, Аглика, Дарина, Дарин.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР