Светът трябва постепенно да се откаже от изкопаемите горива, ако

...
Светът трябва постепенно да се откаже от изкопаемите горива, ако
Коментари Харесай

Ръководител на ООН смята, че спирането на изкопаемите горива е ключово за ограничаване на затоплянето

„ Светът би трябвало последователно да се откаже от изкопаемите горива, в случай че желае да ограничи световното стопляне. “

Това съобщи ръководителят на Организация на обединените нации по климата в изявление за „ Асошиейтед прес “. Той обаче посочи, че концепцията може да не влезе в дневния ред на интернационалните договаряния за климата „ направете или разбийте “ тази есен, водени от петролен парадайс .

Поетапното унищожаване на изкопаемите горива , които улавят топлината, „ е нещо, което е на върха на всяка полемика или множеството полемики, които се организират “ , счита изпълнителният секретар на Организация на обединените нации за климата Саймън Стийл . Той е безапелационен:

„ Това е проблем, който притегля световно внимание. Ще забележим по какъв начин това ще се трансформира в точка от дневния ред и резултат от (преговорите за климата). “

Стийл съобщи пред медията, че не може да обещае, че въпросът ще получи място в дневния ред на договарянията за климата, наречени COP28, в Дубай по-късно тази година. Решението за дневния ред зависи от президента на договарянията, посочи Стийл. Той е началник на държавната Национална петролна компания Абу Даби Султан ал Джабер.

Решението на страната-домакин Обединените арабски емирства да направи ал-Джабер началник на конференцията за климата провокира гневна опозиция от страна на законодателите в Европа и Съединените щати , както и бранители на околната среда. Представители на ОАЕ подчертаха, че желаят промени в играта на резултатите в договарянията за климата и означават, че ал-Джабер също ръководи огромна компания за възобновима сила.

Миналата година на договарянията за климата предлагането на Индия за последователно унищожаване на всички изкопаеми горива, подкрепено от Съединените щати и доста европейски народи, по този начин и не влезе в дневния ред. Това, което се разисква, се взема решение от президента на COP, който предходната година беше външен министър на Египет, нация експортьор на природен газ .

На въпрос дали водачите на Египет са оставили концепцията отвън дневния ред , Стийл, говорейки посредством Zoom от Бон, Германия, където предварителните договаряния стартират в понеделник, сподели, че не може да разяснява, с изключение на да каже, че „ това е в тяхната подготвеност “ .

Инженер, трансформирал се в държавен чиновник и посланик, Стийл извървя тънката граница сред говоренето за значимостта на последователното унищожаване на изкопаемите горива и поддръжката на процеса на Организация на обединените нации , който натовари страните, които изнасят нефт и природен газ, да водят договарянията за световното стопляне в две поредни години.

Около 94% от улавящия топлината въглероден диоксид , изхвърлен от човешката промишлена активност във въздуха предходната година, е от изгарянето на въглища, петрол и природен газ , съгласно учените, които следят излъчванията в Global Carbon Project. Компанията на Ал-Джабер има потенциала да създава 2 милиона барела нефт и 7 милиарда кубически фута природен газ дневно и съобщи, че възнамерява да усили този сондаж до 5 милиона барела дневно до 2027 година

„ Постепенното унищожаване на изкопаемите горива от дневния ред тази година зависи от президента на конференцията ал-Джабер и от това дали има задоволително напън от други народи “ , увери Стийл.

„ Къде по-добре да проведем дискусия… с изключение на в район, където изкопаемите горива са в центъра на тяхната стопанска система? “,  попита Стийл.

Но въпросът за последователното прекъсване на въглищата, петрола и природния газ е толкоз централен за Стийл, че той го повдигна четири пъти в половинчасовото изявление в събота. Според него същинският проблем е да се направи нещо, а не да се сложи на дневен ред.

В обществени изяви ал-Джабер акцентира, че е „ лазерно фокусиран върху последователното унищожаване на излъчванията от изкопаеми горива “ , не безусловно самите горива, посредством поощряване на улавянето на въглерод и о тстраняването на замърсителя от въздуха .

Стийл от своя страна отхвърли концепцията, че премахването на въглерода може да бъде краткосрочно решение. В изявлението той беше безапелационен:

„ Точно в този момент, в това сериозно десетилетие на дейности за реализиране на тези дълбоки понижения, науката ни споделя, че това може да бъде реализирано единствено посредством понижена приложимост, доста понижена приложимост, на всички изкопаеми горива. “

Стийл отбрани поредните години на водене на договаряния за климата в и от народи експортьори на изкопаеми горива като желанията на „ страните “ или участващите страни.

„ Тази година ще бъде сериозна, тъй като това е първата световна равносметка, с цел да се види къде е светът в напъните си за понижаване на въглеродните излъчвания. За да се реализира задачата на Парижкото съглашение за ограничение на стоплянето до 1,5 градуса по Целзий (2,7 градуса по Фаренхайт) от прединдустриалните времена, замърсяването с парникови газове би трябвало да бъде понижено на половина до 2030 година “ , съобщи още Стийл и даде да се разбере:

„ Знаем, че сме надалеч от мястото, където би трябвало да бъдем. “

Тазгодишният обзор слага нов кръг от обещания за още по-строги съкращения на излъчванията , като споделя на нациите безспорната истина какъв брой неприятна е обстановката, изясни Стийл. По думите му, казусът не е в това, че нациите знаят какъв брой е неприятно.

„ Това е липса на внедряване “ , счита Стийл и добавя:

„ Не имам вяра, че това е неналичието на познания. Има отчет след отчет след отчет, които споделят едно и също нещо, всички с възходяща неотложност. “

След по-малко от година на работа, само че години като народен договарящ преди този момент, Стийл съобщи, че е минал оттатък разочарованието.

„ Това, което ме движи, е желанието да направя смяната. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР