Светът се гърчи от вторичните трусове на пандемията от коронавируса,

...
Светът се гърчи от вторичните трусове на пандемията от коронавируса,
Коментари Харесай

Пандемията прави милиардерите и консултантите им още по-богати

Светът се гърчи от вторичните земетресения на пандемията от ковид, само че за швейцарските банкери, които обгрижват активите на супербогаташите на планетата, времето е повече от плодоносно. Десетките дискретни частни банки в алпийския оазис от калибъра на "Ломбар Одие " - тогавашния заемодател на Наполеон - следят по какъв начин активите на клиентите им се множат. По-едрите им съперници също не са на изсъхнало: през седмицата швейцарският банков отличник "Ю Би Ес ", чийто частни банкови интервенции са най-големите в света, регистрира най-печелившото си тримесечие за последните 10 години. През идната седмица финансовите си достижения би трябвало да разгласи "Креди Сюис ", като прогнозите са за сходни великодушни доходи. Просто тъй като, както обобщава отдръпналия се от поста си преди няколко дни основен изпълнителен шеф на "Ю Би Ес " - Серджо Ермоти - "Нашите клиенти не се паникьосаха по време на разпродажбите и вместо това ги използваха, с цел да градят нови позиции ".

Прогнозата на МВФ е, че световната стопанска система ще се свие с 4.4% през тази година - най-резкият спад в модерната история - който ще потопи в беднотия милиони. Милиардерите на планетата обаче са станали по-богати спрямо 2019-а, сочи публична информация на "Ю Би Ес ". Тази наклонност, която се следи от Бразилия и Китай до Съединени американски щати и Германия, е следващото удостоверение, че пандемията може да задълбочи неравенството.

Банкери показват, че за финален път свръхбогатите са имали сходен комфорт през 2009-а след световния финансов срив. Тогава рецесията по-скоро балансира капиталовите благоприятни условия и заканите. Този път обаче шансът за струпване на облаги е доста по-голям с помощта на бързата парична реакция на държавните управления и на централните банки да смекчат пандемичния удар. Което обезпечи изобилна ликвидност, респ. малко благоприятни условия тя да продължи да нараства. И в следствие цените на активите на финансовите пазари се движат стабилно нагоре.

Преди по-малко от година анализаторите от Уолстрийт гледаха с съмнение внезапното повишаване на акциите на софтуерните компании. Пандемията обаче потуши техните опасения. Личното положение на основния изпълнителен шеф на "Амазон " - Джеф Безос - се е нараснало със 73 милиарда щ. $ от средата на март доникъде на септември с помощта на повишената пазарна оценка на вложенията му в компанията, по данни на щатския Институт за политически науки. През същия интервал основният изпълнителен шеф на "Фейсбук " - Марк Зукърбърг - и на "Тесла " и "Спейс Екс " - Илон Мъск - прибавиха по 45 милиарда $ всеки към активите си.

В Китай - най-бързо уголемяващият се "инкубатор " на супербогати - 257 души са станали милиардери през тази година. Утвърдените богаташи са не по-малко сполучливи. Джак Ма - създателят на комерсиалната платформа "Алибаба " - е нараснал персоналното си положение с 45% през последните 10 месеца и сега то е в размер на 58.8 милиарда $, по данни на Hurun Report - базовият източник, следящ активите на китайските монополисти. През 22-е години на битие на този преглед в нито една от тях благосъстоянията на лицата, които той следи, не е нараствало толкоз бързо.

Извън поразителния триумф на популярните милиардери, пандемията е направила и "редовите " богати още по-заможни. За болшинството от тях ключът за триумфа е съветът, който са получили от банкерите си тъкмо в зародища на рецесията: да не продават.

"Ломбар Одие ", която се ръководи активи в размер на 287 милиарда шв. франка на милионери и милиардери по света, почнала да поучава още през февруари клиентите си да "впрягат на работа " капиталите си на паникьосаните пазари. През януари банката е упълномощила на всичките си анализатори да събират колкото е допустимо повече данни за икономическите знаци: от трафика в азиатските градове до болничните индикатори в американските щати. Те, съгласно един от седмината ръководещи сътрудници на "Ломбар Одие " - Фредерик Роша, са посочили "много рано, че макар бизнес паузите и сериозните провали върху някои стопански браншове, като авиолиниите, животът в други сектори продължава ". И са посъветвали клиентите си да не продават и да градят застрахователни позиции.

Сред най-успешните от тях за тази година, препоръчвана от доста швейцарски банкери и консултанти за ръководство на персонални положения, е златото. Скъпоценният метал скочи до рекордно високите 2073 щ. $ за тройунция през август, а покупките са предизвикани от големите държавни тласъци, пренасочили капитали към фондовите тържища и провокирали съществени опасения от иден инфлационен гърмеж.

Според господин Роша препускащите цени на акциите на софтуерните компании и на фирмите от други браншове са "краткосрочна " комерсиална реакция на рецесията. Докато в дълготраен проект болшинството вложители осъзнават, че тези великодушни тласъци ще върнат инфлацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР