Планираното за 9 май посещение на турския президент Реджеп Тайип

...
Планираното за 9 май посещение на турския президент Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Ердоган - Байдън: 1:0 в полза на Анкара

Планираното за 9 май посещаване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Съединени американски щати и срещата му с президента на Съединени американски щати Джо Байдън се отсрочват, заяви Ройтерс, последван от турските медии. Нещо повече, малко по-рано представителят на Белия дом Джон Кърби сподели, че „ контактите с турския му сътрудник не попадат в графика на Байдън “. Така в връзките сред Турция и Съединените щати се очерта дипломатическа конспирация с избрани послания и политически последици.

Факт е, че турската дипломация постоянно практикува практиката първа да оповестява за идно посещаване, било то на Ердоган в която и да е страна, или за посещаване в Турция на водач на избрана страна. Така беше и този път, откакто турски публични лица оповестиха, че президентът на Съединени американски щати ще бъде хазаин на турския си сътрудник във Вашингтон в средата на май.

Но тогава нямаше публично изказване от Белия дом по отношение на визитата. Освен това посолството на Съединени американски щати в Анкара към този момент разяснява обстановката по следния метод: От това следва, че американската страна не е направила практическа подготовка за визитата на турския президент, макар известията в турските медии.

Но това беше единствено първият ход на Анкара. Смисълът на втория ход беше, че турски специалисти започнаха да разискват изискванията, при които визитата на Ердоган във Вашингтон може да не се състои. Бяха посочени следните аргументи.

Посещението на Ердоган във Вашингтон ще бъде последвано от посещаване в Анкара на съветския президент Владимир Путин, а тази композиция не устройва Съединени американски щати. Вашингтон изрази неодобрение от първия банкет от страна на Ердоган на ръководителя на Политбюро на Хамас Исмаил Ханийе.

На собствен ред Анкара недоволства, че Конгресът на Съединени американски щати утвърди още един пакет военна помощ за Израел в размер на 26 милиарда $. Все още е мъчно да се реши кой от горните причини е разумен.

Но обстановката може да се оцени и въпреки това. Факт е, че от 2019 година насам не е имало нито едно работно или друго особено посещаване на президента на Съединени американски щати в Турция или на турския президент в Съединени американски щати.

Всички опити на Анкара да влезе в пълностоен двустранен разговор с Вашингтон отвън форматите на разнообразни интернационалните срещи към този момент са несполучливи. Но по-рано Белият дом сподели, че персоналната среща сред двамата президенти е по-важна за Турция; в този момент Турция играе „ игра “ със Съединените щати, намеквайки, че те „ могат да я изгубят “.

Може би това е една от страните в Близкия изток, които първи усетиха отслабването на американското въздействие в района и започнаха да подреждат фигури на геополитическата дъска по собствен метод. Вашингтон стартира да се изправя против високата летва от претенции, сложени от Турция.

Във всяка една от областите, в които е забележима дейната политика на Турция – Ирак, Сирия, Либия, Източното Средиземноморие и даже Закавказието – има трендове за блокиране и уединяване на Анкара от страна на западните й сътрудници. Да не приказваме за обстоятелството, че Европа от дълго време е спряла да приказва за опцията страната да се интегрира в Европейския съюз.

В такива условия опитите на Съединени американски щати да върнат Анкара в предходната си нормална позиция на епигон и да запазят въздействието си, се провалят. В същото време Съединени американски щати намерено дават да се разбере, че проблемите в връзките с Турция са свързани извънредно с личността на Ердоган, който

Коментирайки обстановката, Сонер Чагаптай, шеф на турската стратегия на Вашингтонския институт, означи, че „ Но, сподели той, това може въобще да не се случи преди президентските избори в Съединените щати и в този момент Ердоган „ може да спре да се въздържа от предприемане на по-твърди стъпки към Съединените щати и Израел “. Да забележим.

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед16253Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед21592Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед14036Доц. Валери Жаблянов: Левицата в Европа и в България би трябвало да се разгласи против растящата милитаризацияАлтернативен Поглед12700Доц. Валери Жаблянов: Управляващи и съпротива не са в положение да предложат друга държавна политикаАлтернативен Поглед28335 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед130968Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед90494Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагера  Николай Марков, патогенните процеси, Евросъюз, федерация Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР