Светът най-накрая постигна съгласие по дългосрочен план за ограничаване на

...
Светът най-накрая постигна съгласие по дългосрочен план за ограничаване на
Коментари Харесай

"Лети" ли авиоиндустрията към нулеви нетни емисии?


Светът най-сетне реализира единодушие по дълготраен проект за ограничение на въглеродните излъчвания от летенето. На среща в Монреал Международната организация за гражданска авиация (ICAO) се ангажира да поддържа амбициозната цел за нулеви чисти излъчвания в авиацията до 2050 година, написа Би Би Си.

Планът, обсъждан от мнозина като компромис, беше признат от 193-те страни, членуващи в ИКАО. Въпреки това зелените групи настояват, че съглашението е едва и не е правно обвързващо.

" 2,5% от международните въглеродни излъчвания "

Авиоиндустрията способства за към 2,5% от международните въглеродни излъчвания, само че учените считат, че тя има доста по-голямо влияние върху изменението на климата, в сравнение с допуска тази цифра.

Това се дължи на многочислените въздействия на полетите, в това число височините, на които летят самолетите и на резултата на кондензиционните следи от водна пара, които се образуват от моторите.

Въпреки че не е световен регулатор на авиоиндустрията, ИКАО е органът на Организация на обединените нации, който предизвиква съдействието сред страните членки в региона на въздушния превоз. Тя не може да постанова правила на страните, само че националните държавни управления нормално се преценяват с контрактуваното на срещите на ИКАО.

В продължение на няколко години промишлеността за въздушен превоз е подложена на все по-голям напън от страна на потребителите и учените да се опита да откри способи за понижаване на въглеродните излъчвания при пътуванията със аероплан, само че с стеснен триумф.

На тригодишната асамблея на ИКАО в Монреал страните членки най-сетне се съгласиха да поддържат цел за нулеви чисти излъчвания до 2050 година, макар недоволството на Китай и Русия.

Обединеното кралство беше една от първите страни, които включиха излъчванията от авиацията в своите цели за климата през 2021 година и оказа помощ за основаването на Международната авиационна коалиция за климатични упоритости на COP26. Те са измежду 56-те страни, които упорстват за амбициозно съглашение в Монреал.

" Тази седмица членовете на Международната организация за гражданска авиация се съгласиха с груповата цел за нулеви чисти излъчвания в интернационалната авиация до 2050 година - исторически стадий освен за бъдещето на летенето, само че и за по-широкия интернационален ангажимент за реализиране на нулеви чисти излъчвания ", съобщи министърът на превоза Ан-Мари Тревелян.

" Това е резултат от дългогодишната неуморна работа на Обединеното кралство и неговите сътрудници за водене на света към чисто бъдеще за всички ", добави тя.

Скептицизъм по тематиката

Природозащитниците обаче имат съществени запаси към контрактуваните резолюции.

" Не бива да се заблуждавате от резултатите на това заседание. Това няма да реши казуса с авиацията ", съобщи Джо Дарден от акцията " Транспорт и околна среда ".

" Единственият метод, по който ще го разгадаем, е да спрем да изгаряме керосин. Начинът, по който ще спрем да изгаряме керосин, е като ценообразуваме по-ефективно керосина и влагаме в различни решения “, добави той.

На срещата страните се споразумяха и за промени в схемата, която ще се оправи с огромна част от бъдещите излъчвания на самолетните компании посредством система за въглеродни обезщетения. Компенсирането е развой, при който компании или физически лица купуват въглеродни заеми от схеми като горски плантации, с цел да анулират въглеродните излъчвания от действия като летенето, добавя английското издание.

ICAO към този момент се съгласи, че самолетните компании ще употребяват Схемата за компенсиране и понижаване на въглеродните излъчвания в интернационалната авиация (CORSIA). В рамките на схемата самолетните компании ще се спогодят за базова година и всички бъдещи излъчвания над равнището от този интервал ще би трябвало да бъдат обезщетени.

Първоначално те възнамеряваха да употребяват междинната стойност на излъчванията от полетите през 2019 година и 2020 година, само че при настъпването на Коронавирус пандемията докара до бърз спад на въздушния превоз.

" По-екологични горива "

Въпреки че деятелите на акцията бяха удовлетворени от вероятността за ниска базова линия, която би принудила самолетните компании да компенсират доста повече от своите излъчвания, то промишлеността се възмути.

Поддръжниците на съглашението считат, че с изключение на компенсирането, самолетните компании ще ускорят създаването на по-екологични реактивни горива и други механически усъвършенствания за декарбонизиране на полетите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР