Светът на електронните игри може да се похвали с редица

...
Светът на електронните игри може да се похвали с редица
Коментари Харесай

Джери Лаусън промени конзолните игри завинаги

Светът на електронните игри може да се похвали с редица герои, чийто принос е съумял да промени вечно историята на видео игрите. Едва ли има човек, който най-малко един път не се е опитвал да избавя принцесата, а тя подло е позиционирана в различен палат, не се е опитвал да доближи нови по-високи скорости със Соник. Без значение какво тъкмо е било заниманието, заслугата за това достижение е на Джерълд Лаусън. Като инженер и дизайнер на игри, той съумява да откри толкоз нужното решение за всички домашни конзоли.

Неговото присъединяване в плана Fairchild Channel F оказва помощ за основаването на видео игра в добре познатата дискета, а неговият труд може да бъде в основата за основаването на промишленост за близо 150 милиарда $. В музеят на игрите в Ню Йорк може да бъдат открити и някои от истинските разработки и артефакти, поставящи началото на едно вълнуващо премеждие, започващо от детската стая или хола на бъдещите геймъри. Впрочем ползата към неговата работа стартира да се вижда още през 1983 година с познанията му в чиповите.

Почти всеки знае, че може да употребява услугите му, да изясни от какво тъкмо има потребност и с това задачата да бъде завършена за допустимо най-кратък период. Педантиката идва от майка му, която се постарала през цялото време да даде най-хубавото обучение на сина си. Безгрижието било сменено със строга дисциплинираност, само че момчето от Куинс несъмнено е съумяло да материализира знанията си. На 13-годишна възраст стартира да се интересува от инженерните науки и доста скоро съумява да пусне своята първа аматьорска радио станция – за музика, а не за връзка. Тази пристрастеност го води към колежа в Куинс, а по-късно и в градския лицей на Ню Йорк.

Там натрупа познания, само че има и задоволително време да опитва. Пътят му е предначертан към Силиконовата котловина и през 1970 година стартира да работи за компания Fairchild. Дори и през днешния ден мнозина да не признават неговата заслуга или просто да са не запомнили началото, Лаусън може да се счита за компютърен гури от ранга на Стийв Возняк и Стийв Джобс. Под покрива на тази компания съумява да открие Алън Алкорн – бащата на играта „ Понг “. Алкорн към този момент е създал двуизмерната версия на тенис играта за Atari. В следствие основава и редица други аркадни игри, както и заглавия за домашни конзоли.

През 1972 година към този момент е пусната на пазара, само че до момента в който Алкрон търси елементи, попада на Джери. Авторът на играта имал някои въпроси по отношение на работата на избрани електронни детайли, затова от Fairchild изпращат един от полевите си инженери и за огромна наслада на всички и най-много на Алкорн, това бил Джери. Макар и да са в другарски връзки, разработчикът знае доста добре, че двете компании са съперници. Това никога не пречи. Докато е на отмора в Калифорния, Джери вижда по какъв начин деца играят на аркадната игра Понг.

Една игра по това време коства към 20-25 цента. Докато инженерът обядва, вижда по какъв начин децата са разкрили метод да вържат играта на късо и надлежно да я накарат да пусне всичките си монети. Младежите си потеглят бързо със извоюваното, само че Лаусън към този момент мисли за основаването на аркадна игра със отбрана. С излиането на Demolition Derby, аркадната машина към този момент има система за противопоставяне и повече не разтоварва оборота си толкоз елементарно. Според Алкорн, откакто двамата почнали да работят, инженерът се прибрал в своя отдел и се захванал със основаването на нова домашна видео игра. Добрата вест е, че Fairchild също желали да имат дял от пазара с видео игри, само че до този миг не разполагали с първокласен отдел. За няколко месеца Джери съумява да помогне за запълването на тази ниша.

 SONY DSC

Снимка: By Evan-Amos – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18291554

Благодарение на компанията Alpex Computer Corporation, която дава технологията за основаването на домашна видео игра и микропроцесорите F8 на Fairchild се основава първата и единствена подпора. Провеждат се проби и доста скоро играта е изпратена в Чикагското шоу за потребителска електроника. В последният миг се прибавя и джойстикът. Джери не носи цялостната отговорност, екипът оказва помощ, само че всички са безапелационни, че присъединяване му в основаването на интегралните схеми, избирането на верните чипове и доработването на механиката на джойстика е била извънредно нужна.

Понякога вдъхновението идвало през нощта и екипът се събирал, с цел да пребори усложнения като изчистването на радиоационните сигнали. Оказва се, че тогаващните джойстици са имали излъчване, което стопира продукта от проиводство. С малко повече калкулации и понижаване на размера, хората от Fairchild съумяват да понижат освен разхода по производството, само че и да изпълнят някои съществени регулации. Процедурата се оказва много тежка и Джери прекарва цели 3 дни в лобито на комисията.

През 1976 година екипът на Fairchild дава своята първа подпора. Играта им никога не може да се счита за по-лоша, само че Atari Video Computer съумява да грабне вниманието на всички. Макар и борбата да е доста по-неравностойна, само че точно хората от Atari ще признаят, че Fairchild не са сбъркали в основаването на подпора, само че неналичието на опит е изиграла неприятна смешка. Техният артикул обаче разполага с вярната дизайнерска форма, джойстикът е новаторски и ще продължи да съществува, когато други компании го копират и пуснат за Atari. Fairchild са виновни и за слагането на толкоз нужната пауза на играта, преди този момент никой различен не е можел да се възползва от нея.

Най-големият триумф и нововъведението в тази игра, това са дискетите с разнообразни игри. Фактът, че за първи път конзолата може да остане една и съща, а единствено дискетите да се сменят, отключва невероятни благоприятни условия за всеки производител. Много скоро Лаусън напуща компанията, с цел да основе лично геймърско студио – Videosoft. През идващите години ще Лаусън ще се отдаде на основаване на видео игри, ще завоюва няколко награди и също по този начин ще прекара много време в обучаването на идващото потомство инженери.

През 2011 година Лаусън за жалост завършва своя житейски път на 70-годишна възраст, откакто дълго боледува от диабет. Един от най-големите триумфи остават точно дискетите, които напълно трансформират посоката на промишлеността, която в този миг се развива доста по-бавно и принуждава производителят да основава нова подпора, вместо да употребява ресурсите на един модел, предлагайки игри на преносител.

Заглавна фотография: By Source (WP:NFCC#4), Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=53130879

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР