Свещено огънче се разгаря от съчетание на артистичност, музикалност, интелигентност,

...
Свещено огънче се разгаря от съчетание на артистичност, музикалност, интелигентност,
Коментари Харесай

Подкаст: Как Райна Кабаиванска открива "свещеното огънче"

" Свещено огънче " се разгаря от комбиниране на артистичност, благозвучност, просветеност, инстинкт, подготвеност да се отдадеш на заниманието си и на задачите, които си поставяш. Това е критерият за асортимент за млади оперни артисти на Райна Кабаиванска, по думите на гостите в новия епизод на Storio The Podcast - Петър Барбалов, управител връзки в масторския й клас и Александрина Михайлова, дълготраен стипендиант в него и една от изявените му оперни артисти.

Вече 22 години, всеки септември, Нов български университет провежда Майсторския клас на Райна Кабаиванска, като негови домакини в другите години са Софийската опера или Софийска филхармония. За това време през класа са минали повече от 200 студенти, от които близо 100 са получили стипендии.

Макар дебютното му издание да се случва през 2001 година, подготовката му стартира още през 1997 година, когато е първата среща за бъдещия план сред доктор Георги Текев, изпълнителен шеф и член на настоятелството на Нов български университет, и оперната прима. Една година по-късно, когато тогавашният президент на образователното заведение проф. Богданов инициира връчването на званието Доктор хонорис идея на Кабаиванска, към церемонията се организира и по-сериозният диалог за основаването на тази форма на продължаващо образование, наречена майсторски клас. В този интервал певицата е с извънредно доста задължения по международните оперни подиуми, по тази причина и първият клас се случва няколко години по-късно, с хазаин Националната художествена изложба. Посетен единствено от български реализатори, той минава при извънредно огромен интерес. Втората година претенденти идват и от чужбина, в третата броят им се усилват, а през четвъртата класът се регламентира като интернационален.

" Именно тогава шефът на Софийската филхармония Найден Тодоров дефинира доктор Такев като визионер - изяснява Петър Барбалов - защото визионерството е тъкмо това: да създадеш едно събитие, един артикул, който да се развие и да бъде резистентен във времето. Специфичен белег на този първи за България Майсторски клас, е, че той продължава един месец, което го направи пълнокръвно образование, за разлика от останалите сходни формати, продължаващи едвам няколко дни, с бързо допиране сред учителя и ученика. "
Реклама През 2002 година се основава и Фонда на Райна Кабаиванска, чиято цел е да събира средства, подпомагащи младите гении. " Той е основан с персоналните средства на маестрата, само че нейната благотворителна активност в България датира отпреди тази година и по-точно още по времето на президента Желев, когато вицепрезидентът му - Блага Димитрова, като другар на Кабаиванска, се обръща към нея и я предизвика с репликата: " Хайде, направи нещо за демокрацията в страната! ", споделя Барбалов. Така певицата основава фондация, ориентирана към работата със сираци, която в следствие се трансформира като фонд, насочен непосредствено към млади оперни артисти.
Каузата на Фонда бързо е разпозната от фондация " Америка за България " и тя се трансформира в първия му огромен спонсор. Няколко години по-късно той получава огромна и дълготрайна поддръжка от верига " Фантастико " в лицето на притежателите й Валери Николов и Владимир Николов, които освен демонстрират персонално отношение към оперната прима, само че и към изкуството въобще, като извънредно значим фактор в живота на всички ни. Благородната идея се поддържа и от Столична община - единствената социална институция, изявила предпочитание за сходен жест.

През годините Фондът е подкрепян от доста други хора и организации в продължение с дребни и по-големи суми, като към ден сегашен измежду тях е и дядо Георги, който цяла година икономисва 500 лева, с цел да ги подари на организацията през месец септември.

Как се шлифоват български и интернационалните гении, тъй че да стигнат до международните и най-големи оперни подиуми, по какъв начин се построяват и се основава условия за дълга кариера, по какъв начин един сходен формат може да помогне България да просперира като страна на изкуството и кои са най-големите уроци на Райна Кабаиванска отвън музиката - чуйте в подкаста.
· Реклама
Прослушването за новия Майсторски клас стартира на 8 септември в зала " България ". Всички претенденти би трябвало да попълнят апликационна форма до 6 септември. Финалът е на 2 октомври с церемония концерт, билетите за който към този момент са съвсем продадени.

Александрина взе участие в " Тайната женитба " на Чимароза на 5 септември - план на Академията на Ла Скала в самия спектакъл, и в рядко изпълнявана опера на Доницети, която ще се показа на фестивала в Бергамо.

През декември можем да я гледаме и слушаме в Софийска опера в ролята на Мюзета в операта " Бохеми " на Пучини дружно с други нейни сътрудници, които сега са стипендианти в майсторския клас и се образоват в Модена.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Образование
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР