Свещеници от Софийската света митрополия дариха кръв. С този си

...
Свещеници от Софийската света митрополия дариха кръв. С този си
Коментари Харесай

Свещеници като дариха кръв, помагайки в битката срещу COVID-19

Свещеници от Софийската света митрополия подариха кръв. С този си акт те се включват в борбата против COVID-19 като подсигуряват количества, нужни за лекуването на заболели и нуждаещи се от кръв. Това сподели пред публицисти отец Костадин Тренев от храм " Рождество Богородично " в столичния квартал Лагера, който в Деня на християнското семейство подари кръв дружно със брачната половинка си и в наличието на дребната му щерка, която към момента не може да подари, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Отецът изрази вяра, че и други ще се включат в акцията и ще бъдат потребни на обществото. Той добави, че за включването на свещениците в самодейността са получили поддръжка и от църквата, и от доцент Попиванов, който е хиррург във ВМА.
Съпругата му Златомира Тренева без да се замисли също взема решение да се включи в самодейността и да подари кръв. " За първи път подарявам кръв. Нямам боязън от инжекции или спринцовки ", сподели тя.
Отец Костадин изясни, че не подарява кръв за първи път и акцентира, че това даже е потребно за самия донор, освен за този, които получава кръвта. " Посланието към българския народ е да бъдем с по-голямо отношение към околните си, към тези, които ни подаряват обич, към тези, които са близо до сърцата ни ", прикани свещеникът.
Той разяснява и нещастието в Сандански, където 32-годишна жена умъртви двете си невръстни деца. Според него до тази развръзка се е стигнало поради липса на почитание, липса на обич в едно семейство поражда такива неща.
" Ние желаеме, сега, да помолим всички с повече обич да се отнасят един към различен, с по-голямо самообладание, с по-голямо схващане и с отношение, тъй като времената са ужасно сложни и тежки. Църквата постоянно е призовалала да бъдем единни един към различен и ще продължава да го прави ", съобщи и добави, че църквата е подхванала всички ограничения, с цел да не се трансформира в източник и преносител на болестта.
" Никой до момента не може да каже, че се е заразил от причастието. Досегът до доста хора е източник на болестта ", уверен е отецът.
От своя страна отец Светослав от храм " Св. Пророк Илия " сподели, че образец в това начинание дава църквата, само че всеки човек има право на свободен избор и да реши дали в същото време желае и може да помогне като подари кръв.
 Мисия кръводарител (ВИДЕО) Мисия кръводарител (ВИДЕО)
Диана Димитрова е един от постоянните кръводарители в Националния център по трансфузионна хематология. Дарявала е над 20 пъти. Тя върви п...
" След като би трябвало да се оправим с този вирус е обикновено, като всеки един жител, да подари кръв за хора, които имат потребност. Не подарявам за първи път ", изясни той и пожела на фамилиите да възпитават, тези които идват след нас в християнските полезности.
Д-р Петя Каменова от кръвния център на Военномедицинска академия изясни, че през днешния ден кръв подаряват към 20 свещеници и разясни, че то не касае даряването на хипер имунна плазма, която сега е доста нашумяла като кръвен артикул.
„ Ще се извърши естественото кръводаряване. Всяка кръвна съставна част е не по-малко скъпа от хипер имунната плазма. В момента с изключение на заболели от ковид има също по този начин и заболели, които се нуждаят от другите съставки на кръвта - еритроцитен концентрат, тромбоцитен концентрат, прясно замразена плазма “, разяснява доктор Каменова.
От думите ѝ стана ясно, че другата седмица духовни лица ще дарят хипер иммунна плазма, само че тя изисква спомагателни проучвания и по тази причина е належащо повече време.
" През седмицата в допълнение ще дойдат духовни лица, които са преболедували COVID-19, които ще бъдат картотекирани, и на които ще им изследваме титъра на антителата против ковид и тогава ще преценим кой от тях е кадърен за даряване на хипер имунна плазма ", изясни тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР