Св. Синод изразява надежда, че руската църква в София може

...
Св. Синод изразява надежда, че руската църква в София може
Коментари Харесай

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод показва " вяра ", че съветската черква в София може да бъде още веднъж отворена. Това обаче не е от компетенциите и пълномощията на българската православна черква, излиза наяве от нейна позиция.

Храмът се оказа затворен след проблема с експулсирането на настоятеля му - архимандрит Васиан и още двама жители на Беларус. След тези дейности Русия упрекна българските управляващи в " осквернение " и породи спор чия тъкмо благосъстоятелност е съветската черква и кой взима решението дали тя да бъде затворена.

Междувременно българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да поемат обгрижването на храма и да правят богослуженията.

На съвещание във вторник Св. Синод разиска случая, като съобщи, че " поддържа изцяло писмото и дейностите на Българския патриарх ". Той показва вяра, че храмът ще може да бъде отворен " в най-скоро време ", само че акцентира, че тези дейности не зависят от българската православна черква, защото това не е от компетенциите и пълномощията ѝ.

От известието излиза наяве, че Св. Синод е упълномощил на канонично-правна комисия " да изследва и проучва уставите за фукциониране на Подворията в София и Москва, след което ще се прозинесе ".

Против тези решения е дал своя вот само Видинският митрополит Даниил, който по-рано не скри мнението си по случая с изгонените съветски свещенници и обществено се разгласи срещу експулсирането им.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР