Св. Симеон Стълпник и Св. Петка Търновска край Огняново събира

...
Св. Симеон Стълпник и Св. Петка Търновска край Огняново събира
Коментари Харесай

Сестра Серафима поддържа манастир с пенсията си

" Св. Симеон Стълпник и Св. Петка Търновска " край Огняново събира вярващите на първи септември

Чудотворна круша пораства в градината, на входа има езеро като от приказката за жабока принц

Този манастир не е от из-вестните. Пътят от Елин Пелин към село Огняново не е от най-хубавите. Но по тази причина пък " Св. Симеон Стълпник и Св. Петка Търновска " има славна история от епохи. Наследник на бивш огромен свети комплекс, изгорял от турците, през днешния ден той пази загатна за двата манастира, които са се намирали на това място - " Св. Преподобен Симеон Стълпник " и " Света Преподобна Майка Петка Търновска ". Затова и носи името на двамата светии. Уникален манастирски комплекс е, който рядко се среща. А Бог изпратил в него една друга монахиня. Сестра Серафима.

" Това ми е в кръвта, желая всички манастири да се възродят... Срамувам се от себе си, когато ги виждам да вехнат ", споделя тя. Учителка по литература, монахиня попризвание, сестра Серафима е единственият човек, който с двете си ръце и с пенсията си от 140 лева поддържа светата обител. Божията наместница е тук към този момент съвсем 9 години. Неведоми пътища са я довели до една съвсем рухнала църква, едно крушово дърво и една роза. Но с помощта на знайни и незнайни донори църквата е като нова. А и на розата към този момент е част от цветна градина.

За да я направи, сестра Серафима прекарва камъни и пръст от километри, от време на време и на автостоп. Цветята в нея е събирала грижливо, с цел да опише с тях една същинска приказка, която стартира от входа на манастира с езерото с лилиите от историята за жабока принц. До чудотворната круша и клетката с гълъби.

Тишината, спокойствието и хубостта са толкоз завладяващи, че не те напущат даже часове откакто си излязъл от манастирския двор. Няма документи за историята на храма, само че преданията са се разнасяли от уста на уста.

 Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР