Св. Исидор от СевиляМислител, учен, писател (ок. 560 - 636)Произход:

...
Св. Исидор от СевиляМислител, учен, писател (ок. 560 - 636)Произход:
Коментари Харесай

Св. Исидор от Севиля, повелителят на интернет

Св. Исидор от Севиля
Мислител, академик, публицист (ок. 560 - 636)

Произход: Картахена, Испания, образовано, благородническо семейство

Образование: тривиум – граматика, реторика, логичност, и квадривиум – аритметика, геометрия, музика и астрономия в катедралното учебно заведение на Севиля, има най-богатата за времето библиотека от над 1000 тома

Интереси: история, право, земеделие, математика, реторика, граматика, астрология

Най-известни произведения: „ Етимологии “, „ За природата на нещата “, „ История на кралете на готите, вандалите и свевите “

Признание: канонизиран през 1598, първи енциклопедист на Нова Европа, през 2003 е разгласен за „ светец-покровител на компютрите, интернет и всичко, обвързвано с тях “

Ще чуем ли звука на мисълта, в случай че влезем в зала със сървъри? Та нали интернет е модерната магия на човешката мисъл, изобретена, с цел да подкрепи сама себе си.

Но, както всяко човешко създание, и това не може без протекция свише. Мнозина не знаят, само че Мрежата има формален светец. През 2003 година папа Йоан-Павел Втори прогласява Св. Исидор от Севиля за настойник на компютрите, Мрежата и всичко, обвързвано с тях.
През 2003 година папа Йоан-Павел ІІ прогласява Св. Исидор от Севиля за настойник на компютрите, Мрежата и всичко, обвързвано с тях
Трудно е да си представим годината 560, когато на Иберийския полуостров се ражда Исидор. Това са „ тъмните епохи ” на Европа - в Британия живеят Мерлин, Моргана, Крал Артур и рицарите, които още търсят Светия Граал, Рим не е в Рим, а в Константинопол, Западът е залят от варвари, а християнството е едва клонче, не здрав пън.

Тази Европа вълшебен се опложда сама, с цел да се роди след това от себе си. А момчето Исидор става същински светилник на знанието.

Някои го назовават „ последният древен мъдрец ”, други – „ първият феодален академик “. Заради книгата „ Етимология ” обаче всички го признават за първия енциклопедист на нова Европа и това през днешния ден го прави най-подходящ за настойник на чудото интернет.

Впрочем, не е зле всякога, преди да влезете в Мрежата, да кажете съответната молитва: „ Всемогъщи и безконечен Боже, който ни сътвори по собствен облик и ни заръча постоянно да търсим всичко, което е положително, правилно и красиво, изключително в божественото лице на Твоя Единороден Син, нашия Господ Исус Христос, направи по този начин, молим те, че посредством застъпничеството на Свети Исидор, свещеник и доктор, по време на пътуванията си през интернет да насочим очите и ръцете си единствено към това, което е угодно на теб, прояви състрадание и самообладание към всички души, с които се срещаме. Чрез Христос, нашия Господ, амин. ”

Севиля е сърцето на Андалусия, при започване на VII в. там приветстват новия свещеник Исидор. И там след това, след 36 години споделена мъдрост и ярък дух, го изпращат в отвъдното като Сан Исидоро де Севийя.

Нищо, че е родом от Картахена , където се появява през 560 година Баща му, Северианус, е от знатна и богата испано-римска фамилия, а майка му, Теодора, е от вестготското кралско семейство.

Вестготите не са варварските немски племена, които опустошават Европа тогава, а романизирани съдружници на Рим, които идват на Иберийския полуостров, основават Толедското кралство и вкарват положително ръководство, учредено на римското право.

Но има проблем – те, в това число кралската фамилия, са ариани (вид християнско обучение - бел. ред.), а голяма част от поданиците са католици. Но вместо с огън и меч да покръстят народа си, ръководещите сами одобряват католицизма. А смесената по генезис и високообразована фамилия на Исидор е в центъра на смяната. Стига да се спомене единствено фактът, че от трима братя и една сестра в семействота, католическата черква получава…..четирима светци.

Исидор учи в катедралното учебно заведение на Севиля тривиум и квадривиум – граматика, реторика и логичност, плюс аритметика, геометрия, музика и астрономия. Освен латински, знае гръцки и иврит, чете фамилната библиотека, която след това цялостен живот добавя до към 1000 тома – най-богатата европейска библиотека тогава. И като продължава да чете и учи цялостен живот, самият Исидор става фамозен преподавател и мъдрец.

Само ще вметна, че тъкмо той (и Св. Августин) раждат фундаменталната концепция за разделянето на управляващите и оспорват античния принцип за „ божественото право ” на владетелите да разполагат с живота, свободата и собствеността на поданиците си.
Исидор вкарва правилото за съдействие сред църковната и светската власт
Сам Исидор, откакто през 600 година наследява брат си Леандър на архиепископския трон на Севиля, вкарва правилото за съдействие сред църковната и светската власт. Той не просто учи другите, а написа книги, с цел да популяризира знанието.

Писменото му завещание включва десетки книги, най-важна от които е „ Етимологии ” . Тази първа енциклопедия на Ранното Средновековие му носи славата на умен и академик човек, последовател на делото на античните мислители.

„ Етимологии ” е от 20 елементи, в които Исидор събира есенцията на тогавашното познание – от граматика, медицина, история, учението за Бога и ангелите, до храната, домакинските изкуства, земеделските принадлежности. Столетия „ Етимологии “ се употребява в цяла Европа като буквар по просвета и справочник за образование. Тя е измежду чудесата, поради които през 1598 Исидор е канонизиран, през 1772 - разгласен за лекар на църквата, а през 2003 - за настойник на интернет.

Той умира на 4.04.636 година Може би Eror 404 - а може би гибелта постоянно е неточност. Св. Исидор от Севиля обаче оставя удивително завещание. И в никакъв случай няма да не помни мисълта му: „ Ако човек желае да е непрекъснато в компанията на Бог, би трябвало да се моли постоянно и да чете постоянно. Когато се молим, ние приказваме на Бог, когато четем – Бог приказва на нас ”.

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР