Сурвакари от Пернишко ще пренесат в София магията на фестивала

...
Сурвакари от Пернишко ще пренесат в София магията на фестивала
Коментари Харесай

Пернишки сурвакари с фестивал в София


Сурвакари от Пернишко ще пренесат в София магията на фестивала „ Сурва ”. На 9 януари в Борисовата градина жителите на столицата ще станат очевидци на 5-часов театър под наслов „ Да изгоним злото. Да бъде! ”.

Кулминацията на събитието ще бъде дефилето на сурвакари от град Батановци, селата Лесковец, Люлин, Лобош и Банище и първата софийска сурвакарска група „ Йорданови  Арт и Приятели ” с корени от пернишкото село Селищен дол.  Близо 200 сурвакари ще огласят със звънците си столицата. На сцената на парк- спектакъл „ Борисова градина ” те ще показват обичая Сурова, който е част от нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО. 

Гастролът на перничани ще стартира в 12 часа със спектакъла „ Игри с маски ” на танцовата групировка „ Майсторите на танца ” с началник Красимир Димитров.  Д-р Милена Любенова от „ Института за етнология и фолклористика с етнографски музей “ при Българска академия на науките,  ще показа на феновете обичая „ Сурова ”.

Ще има мечкарница, в която майстори от района ще покажат образно по какъв начин се вършат маските и фотографска галерия със фотоси от предходните издания на Международния фестивал на маскарадните игри и отбелязването на Сурва по селата.  

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР