Сумата, предвидена за местните избори – 151 млн. лв., е

...
Сумата, предвидена за местните избори – 151 млн. лв., е
Коментари Харесай

Финансист: Предвидените пари за местните избори са пет пъти повече от тези за бедствието по Черноморието

Сумата, планувана за локалните избори – 151 млн. лева, е 5 пъти по-висока от парите, планувани за покриване на вредите от наводненията при започване на месеца. Това сподели доцент доктор Джеймс Йоловски, специалист по финанси от Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси, в предаването " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “ . Това обаче е цена, която плащаме, с цел да работи демокрацията, акцентира Йоловски.

Проблемът не е в рекордната сума за локалния избор, а в наклонността, която наложи провеждането на изключителни избори в къси периоди, счита той. За 2 години и половина за избори са изхарчени към 650 млн. лева, което към този момент е забележителен разход, сподели Йоловски. Той не чака сумата за локалния избор да се отрази съществено върху държавния бюджет за 2024 година, защото става дума за еднократен разход. Дори можем да приказваме за позитивно въздействие –парите за изборите няма да тежат на бюджета за 2024 година и по този начин ще се освободят повече средства за други разноски, или ще можем да понижим недостига, изясни Йоловски. Той напомни за потребността от поддържане на бюджетен недостиг под 3%.

" Въпросните 151 млн.лв. не са пари на страната – тя не разполага със лични средства, това са нашите пари. Сумата идва от събраните от нас налози. Възможно е да поемем и дълг, с цел да платим локалния избор, само че в този случай още веднъж по-късно ще го платим с налозите си “, обясни Йоловски.

Дейностите по акцията за изборите, които се финансират със 151 млн. лева, са разяснителната акция за метода на гласоподаване, подготовката, отпечатването и разпространяването на изборните описи и на бюлетините. Включена е и доста сериозна логистика, както и хонорари на изборните комисии и обработка на данните.

Относно резултатът, който увеличението на минималната работна заплата до 933 лева би имал върху бюджета, Йоловски разяснява, че това би нараснало постъпленията в хазната. " Ще се усилят сумите, внасяни под формата на Данък общ приход, постъпленията от осигурителни вноски също. Повишават се и постъпленията от Данъка върху приходите на физическите лица “, даде още детайлности доцент доктор Джеймс Йоловски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР