Судан е на ръба на пълномащабна гражданска война, която може

...
Судан е на ръба на пълномащабна гражданска война, която може
Коментари Харесай

Судан е пред пълномащабна гражданска война според генералния секретар на ООН

Судан е на ръба на пълномащабна революция, която може да дестабилизира целия район. За това предизвести генералният секретар на Организацията на обединените народи (ООН) Антониу Гутериш в изказване, публикувано от неговия представител в събота.

Изявлението му идва като реакция на въздушна офанзива по суданския мегаполис Омдурман от 8 юли. По информация на здравното министерство на страната, при този удар са починали 22 души, а мнозина са били ранени.

Събитията не престават боен спор сред постоянната войска на Судан и паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП). Сраженията бяха предизвикани от борба сред военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан , фактическият държавен глава на Судан, и военачалник Мохамед Хамдан Дагало , който е пълководец на Съюз на българските писатели.

От Съюз на българските писатели настояват, че зад въздушната офанзива на 8 юли стои постоянната войска, а жертвите в действителност са 31. Армията отхвърля това обвиняване.

Междувременно се оповестява за продължаващи сражения в няколко южни провинции на Судан - Северен и Южен Кордофан, както и Сини Нил.

„ Наблюдава се цялостно неуважение на филантропичното право и правата на индивида, което е рисково и притеснително “, гласи последното изказване от името на основния секретар на Организация на обединените нации.

В него е представен и апел към армията и Съюз на българските писатели - да се ангажират с трайно и да съблюдават интернационалното право.

През тази седмица ще се проведат най-малко две районни срещи, свързани със обстановката в Судан. В понеделник водачите на Етиопия, Кения, Сомалия и Южен Судан ще се срещнат в етиопската столица Адис Абеба, а в четвъртък сходна среща ще се организира в Египет.

Смята се, че от началото на военния спор в Судан са починали 3000 души, а 6000 са ранени. 3 млн. души са били принудени, като 700 хиляди от тях са избягали в други страни по данни на Международната организация по миграция.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР