Студен резерв за електроенергия ще се ползва единствено от държавната

...
Студен резерв за електроенергия ще се ползва единствено от държавната
Коментари Харесай

Борисов: Студен резерв ще се осигурява единствено от държавната ТЕЦ Марица Изток 2

Студен запас за електрическа енергия ще се употребява само от държавната Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “,  това решение беше взето по време на съвещание на Министерски съвет. Премиерът Бойко Борисов подреди на енергийния министър Теменужка Петкова да заяви решението на депутатите в Народното събрание по време на съвещанието през днешния ден.

В бъдеще студеният запас ще се разпорежда въз основа на отчет на Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) единствено при нужда и то само на държавната Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “. Г-жа Петкова добави, че България води договаряния с Европейската комисия за въвеждането на механизъм за потенциал. С него България ще може да си обезпечи импорт на електрическа енергия при случай на свръхпотребление в страната, вместо да разчита на въпросния „ леден запас “, каквато е единствената му функционалност.

Реакцията на държавното управление идва ден откакто съпредседателят на Демократична България Христо Иванов разгласява видео, в което споделя по какъв начин Топлоелектрическа централа Варна е получил държавна поръчка да обезпечава леден запас против 27 млн. лева годишно, без самата електроцентрала да действа. Топлоелектрическа централа Варна получава първия контракт за леден запас за 27 млн. лева. през 2018 година когато Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ печели поръчката с най-хубава оферта, само че изненадващо и без явна причина се отхвърля от нея. След това Топлоелектрическа централа Варна получава още 26.5 млн. лева за леден запас в интервала 1 август 2019 година – 31 юли 2020 година Известно е, че мажоритарен притежател на Топлоелектрическа централа Варна е почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР