Студът и мрачното време през зимата могат да ви повлияят

...
Студът и мрачното време през зимата могат да ви повлияят
Коментари Харесай

Три начина как пътуването ви спасява от зимната депресия

Студът и мрачното време през зимата могат да ви повлияят отрицателно както физически, по този начин и душевен. Желанието да заспите зимен сън през октомври и да се разсъните чак през пролетта е изцяло разбираемо, само че от време на време може да прерасне в по-сериозен проблем.
Може би сте чували за сезонно афективно разстройство. Това е здравно положение, от което мнозина страдат през студените сезони поради пониженото време на греене на слънцето денем. Лошото въодушевление и неналичието на сила са постоянно срещани и могат да ескалират в депресивно положение.

Някои хора са по-тежко наранени от зимната меланхолия и се счита, че аргументите за това са три: генетични, стрес и неналичието на слънчева светлина. Човек рядко има въздействие върху първите две, само че можете да си помогнете като се заемете с последната. Макар да звучи парадоксално, това, което ще ви помогне, е точно повече време на открито.

Ето няколко положителни аргументи да пътувате повече, с цел да се справите със зимната меланхолия, и какво да не забравяте, когато потегляте.

Зареждате се с витамин D

Недостигът на витамин D през зимата е постоянно срещан поради късото време, в което се излагате на слънце. Обикновено в светлите часове на деня сте на закрито на работа, а в края на работния ден слънцето към този момент се е скрило. Друг проблем е, че зимата сме навлечени с дълги ръкави и крачоли, а за синтезирането на витамин D слънцето би трябвало да огрява кожата.

Недостигът на витамин D води до намаление на имунитета, отмалялост и липса на въодушевление.

Всяко време, прекарано навън, без значение дали е в планината, в парка или на няколкочасова разходка до прилежащия град през уикенда, ви зарежда с дефицитния зимен витамин. Смята се, че излагане на слънце за 15-20 минути три пъти седмично е задоволително.

Съвсем на друго равнище решавате казуса с витамин D, в случай че се отправите на пътешестване към някоя страна, където е лято по това време на годината.

Раздвижването усъвършенства настроението ви

Често през зимата се движим по-малко, а придвижването е един от най-успешните способи за справяне с депресията. Физическата интензивност понижава равнищата на стресовите хормони, а оттова и изцяло усъвършенства настроението ви.

Най-добрият вид е да комбинирате някаква форма на извършения с излизане на слънце. Ако сте фенове на зимните спортове, практикувайте ги допустимо най-често или пробвайте нови - ски, сноуборд (ски курортите в България работят, въпреки и при съблюдаване на избрани мерки), преходи със снегоходки, каране на фатбайк, ледено катерене - опциите са доста и имате поле за изпробване.

Топлината е по-важна, в сравнение с си мислите

Вероятно смятате, че в случай че ви е студено, просто ще ви е неприятно и мотивацията ви за каквито и да било действия ще е ниска. Оказва се, че студът има доста по-значимо влияние върху вас, в сравнение с допускате.

Проучванията сочат, че топлината облекчава признаците на сезонното афективно разстройство. Одеялото, радиаторът и чашата с чай са вашите най-хубави другари вкъщи, само че тръгнете ли на разходка, не позволявайте на студа да ви саботира. Носете си топла напитка в термоса постоянно щом излезете на открито през зимата.

Продават се и грейки за ръце - мини пакетчета, които държат ръцете ви топли в мразовитите дни. Така накъдето и да се отправите, ще можете да се възползвате от изгодите от времето на открито, без да страдате от негативите му.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР