Стряскаща статистика от нашата страна. Най-малките наркозависими, регистрирани у нас,

...
Стряскаща статистика от нашата страна. Най-малките наркозависими, регистрирани у нас,
Коментари Харесай

Тревожна статистика: Пада възрастовата граница при употреба на наркотици

Стряскаща статистика от нашата страна. Най-малките наркозависими, регистрирани у нас, са едвам 10-годишни. А малолетните, които използват дрога, се усилват. Причината е, че опиатите стават все по-леснодостъпни, а неналичието на предварителна защита в ранна детска възраст усилва случаите на дрогирани деца.

17-годишният Димитър от Бургас е възпитаник в 11-ти клас. Казва, че неговите съученици всеобщо използват цигари. Злоупотребяват и с опиати, а това буди боязън в останалите им връстници.

" Винаги има някакво такова терзание, защото ти не знаеш индивидът какво си мисли с използването на такива наркотични субстанции. То може да му е всичко в главата. Всичко мисля, че идва от у дома и от родителите, тъй като не обръщат задоволително внимание на децата си ", сподели Димитър Дугов, 17 година

Амфетамини, метамфетамини, марихуана-достъпни и евтини. С неразбираем състав и рискови, само че се трансформират в забавно развлечение за най-малките.

" Най-малките, които използват са на 10 години към този момент. Такава е наклонността, че от ден на ден и повече пада възрастовата граница. Аз съм работила с деца, които от 12 използват, само че статистиката е, че възрастовата граница пада ", счита Снежана Тихолова, психолог.

А повода постоянно се крие в желанието за подражателство.

" Има деца, които са от доста положителни фамилии, отличници в учебно заведение, само че за жалост се поддават. Пробват, от любознание, около другари. Малък % са тези, които съумяват да се откъснат. Много е значима средата, фамилията, поддръжката на фамилията ", акцентира Снежана Тихолова, психолог.

Юристи припомнят, че през последните години доста от побоите, кражбите и злополуките са породени от пияни или дрогирани лица.

" Тук дори не приказваме за лица, които са към този момент съществено подвластни. Тук приказваме от обикновена приложимост въпреки и в единица положение. Което прави много съществено отношението като причинно-следствена връзка с следващи неразрешени от закона дейности ", счита Николина Асенова, юрист.

Законът обаче не води до съществени санкции за малолетни, които го престъпват.

" Непълнолетните лица носят наказателна отговорност единствено над 14-годишна възраст до 18-годишна и то, в случай че осъзнават свойството и действието на осъщественото от тях ", изясни Николина Асенова, юрист.

" Имат възприятие за безотговорност примерно в нашата страна и по тази причина си разрешават да използват такива наркотични субстанции и синтетика ", показа Димитър Дугов, 17 година

Първата среща с опиатите е лесна-най-често в регионите към учебните заведения или в квартала. Според психолози късмет за ефикасна предварителна защита е положителното взаимоотношение сред деца, родители, учители и специалисти, с цел да не се трансформира тази взаимозависимост в пандемия измежду младите.

Автор: Елеана Цанова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР